Consiliul Local Brașov a respins, pentru a doua oară, proiectul de hotărâre privind construcțiile în pantă, în ședința de plen din 29 decembrie 2022. Dintre cei 27 de consilieri, au votat „pentru” 12 aleși, iar ceilalți 15 s-au abținut. Votul a fost acordat după două ore de dezbateri, intervenții având și cetățeni sau avocați. La un moment dat, în timpul ședinței, era greu de înțeles ce se supune aprobării. Mai exact, în timpul discuțiilor s-a vorbit de „regulament”, dar, la un moment dat, Marilena Manolache, care îndeplinește atribuțiile Arhitectului – Șef, a declarat că nu este „un regulament” , cuvânt care a a fost evitat în textul hotărârii, ci un „document cu privire la întocmirea documentațiilor de urbanism pentru construcțiile pe terenuri în pantă”.
Ba mai mult, consilierul local USR Beatrice Moraru a spus că „nu e un act normativ în adevăratul sens al cuvântului, ci cuprinde un set de recomandări”, iar întrebarea care a fost lansată de mai mulți aleși a fost „ce se întâmplă dacă nu este respectată hotărârea de Consiliu Local?”.
Care au fost argumentele pro
Consilierii și cetățenii care solicitau aprobarea proiectului de hotărâre au folosit, în principal, au spus că reglementările sunt necesare pentu a se proteja dealurile de lângă Șchei.
„Constat, de la an la an, că apar betoane și dispar grădinile verzi care dădeau farmec zonei. «Mina de aur» a unora (a dezvoltatorilor imobiliari, n.r.) este coșmarul altora. După apariția noilor ansambluri rezidențiale, traficul a devenit insuportabil, iar canalizarea nu mai face față. Legile privind urbanismul permit «dezmățul imobiliar». Este nevoie de reguli mai stricte”, a declarat unul dintre cetățenii care intervenit în timpul ședinței, Nicolae Scânteie.
El a fost completat de arhitecta Silvia Demeter Lowe, care locuiește în Șchei.
„Iarna e un nor mov deasupra cartierului, care apare pentru că în această perioadă a anului nu sunt curenți de aer care să împrăștie fumul, iar noi trăim în acea pâclă. An de an, fetița mea ajunge la spital, din cauza problemelor respiratorii”, a declarat arhitecta.
Care au fost argumentele contra
Pe de altă parte, Adrian Segneanu, un avocat care a avut intervenții în timpul ședinței a spus că soluția pentru rezolvarea problemei construcțiilor haotice este modificarea Planului Urbanistic General al Municipiului Brașov și a Planurilor Urbanistice Zonale.
„Cât timp restricțiile stabilite prin acest regulament se vor regăsi în certificatele de urbanism și și autorizațiile de construire, înseamnă că se modifică PUZ-ul. Trebuie să ne uităm la efectele pe care le-ar avea un astfel de regulament. O lege specială, cum este cea a urbanismului nu poate fi modificată printr-un astfel de act normativ. Prin acest regulament se instituie un regim de protecție specială a terenurilor în pantă. Din câte știu, acest regim nu poate fi instituit printr-o hotărâre de Consiliu Local. De asemenea, regulamentul propus restrânge dreptul de proprietate. Nu există un temei legal pentru a trece acest regulament”, a spus avocatul.
După votul din ședința din 29 decembrie 2022, viceprimarul Brașovului Flavia Boghiu a anunțat că proiectul de hotărâre va mai fi supus votului Consiliului Local.
Fii primul care comentează