Dispută între comunitatea Declic și Romsilva. Declic: „S-a tăiat în parcul național”. Romsilva: „Fals!”

Romsilva și  Comunitatea Declic au intrat într-o dispută pe rețelele sociale, controversa dintre cele două tabele pornind după ce Declic a publicat un filmuleț în care acuza Romsilva că a tăiat ilegal din Parcul Național Cheile Bicazului.
 
Ba mai mult, cei de la Declic susțin că acest caz a apărut în presa americană și că „presa din România” a ignorat problema „aproape cu desăvârșire”.
 
Cei de la Romsilva au reacționat, acuzând Comunitatea Declic că a lansat informații false, iar pentru astfel de campanii mai și cer sponsorizări. 

Ce reclamă Declic 

În esență, Comunitatea Declic susține că în Parcul Național Cheile Bicazului s-a făcut o tăiere rasă, cei care au făcut acest lucru profitând de faptul că în urmă cu doi ani, coama de pe care s-a extras masa lemnoasă a fost afectată de o furtună care a doborât arborii.
 
„Întreg versantul a fost pus la pământ. A fost momentul în care drujbașii și-au frecat satisfăcuți palmele și s-au apucat de treabă. Este exact incidentul de care aveau nevoie pentru a putea să taie într-un parc național. Au pus mâinile pe drujbe și s-au apucat de treabă. Dar, din păcate, și-au luat un având cam mare și au continuat să taie copaci care nu erau doborâți de vânt”, au spus cei de la Declic.
De asemenea, ei spun că tăierea s-a făcut și pe un versant care nu era afectat de furtună. 
 
În plus, reprezentanții Declic susțin că  ceea ce s-a întâmplat în Cheile Bicazului nu este un caz singular, însă scenariul este același:
„Se așteaptă o furtună, se bifează faptul că au căzut niște copaci și apoi se folosește acest pretext pentru a se tăia mult mai mult decât a fost doborât de acea furtună”. 
 
După aceste tăieri, cei de la Declic spun că arborii au fost tocați, transformați în peleți și puși pe foc. 
 
„Dacă nu implicăm sute de mii de oameni nu avem nicio șansă. Sute de mii de oameni care să cerem protecție strictă pentru parcurile naționale. Adică, fără drujbe, fără TAF-uri, fără drumuri forestiere, zero exploatări în parcurile naționale”, au încheiat reprezentanții comunității Declic.

Ce a răspuns Romsilva

„Organizația Declic a prezentat miercuri, 18 ianuarie, în mediul online, o ”investigație” realizată de un ”campaigner”, licențiat în filosofie, prin care ar vrea să dovedească ilegalități în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Este regretabil că organizația Declic dezinformează grosolan, prezentând publicului informații false, solicitând în schimb acestora semnarea de petiții și donații substanțiale”, au precizat reprezentanții Romsilva. 
 

De asemenea, Romsilva a făcut și unele precizări: 

 
  • „Majoritatea cadrelor prezentate în ”investigația” Declic sunt zone din afara Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Pentru a le „introduce” în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, organizația Declic a folosit alte limite ale parcului decât cele aprobate prin lege”.
  • „Suprafețele prezentate sunt păduri private, administrate de un ocol silvic de regim, privat, și au fost afectate de mai multe doborâturi și rupturi de vânt, cea mai puternică având loc în februarie 2020”.
  • „În timpul doborâturii masive de vânt, unii arbori sunt smulși din rădăcină, alții sunt rupți sau vătămați de ceilalți arbori, în timpul căderii. După o doborâtură de vânt sunt extrași arborii smulși, rupți sau vătămați, aceasta este explicația existenței cioatelor în zonele respective”.
  • „Doborâtura de vânt a afectat zone largi din afara parcului, de unde a prezentat copios imagini organizația Declic, dar și 15 hectare din interiorul parcului, în zona vizată de „investigație”, lemnul fiind extras de pe 8 hectare din zona tampon a parcului, unde sunt permise prin lege astfel de lucrări, adică 0,11% din suprafața Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș”. 
  • „Organizația Declic prezintă în mod fals o zonă ca fiind de protecție integrală, filmarea fiind realizată în afara Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș, la limita parcului, unde există zonă tampon, nu de protecție integrală”. 
  • „De asemenea, organizația Declic induce în eroare publicul, susținând că zona de protecție a unui parc național ar trebui să fie de 100%. În realitate, recomandările organizației IUCN sunt de 75% zone de protecție, restul fiind zone tampon, unde conform legii sunt permise o serie de lucrări”.
  • „Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș are o suprafață de 7.072 hectare, din care 5.123 hectare sunt în zone de protecție, circa 73% din suprafața parcului”. 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.