FOTO. Clădirea de contingență a Aeroportului Internațional Brașov, la stadiul de finisaje. Lucrările au durat un an

Clădirea de contingență a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav a ajuns în stadiu final de execuţie, 98% din lucrări fiind deja realizate, iar în această perioadă se lucrează la finisaje și se remediază micile probleme. Muncitorii asocierii SC UTI Construction and Facility Management SA – SC BOG’ART  SRL au revenit pe șantier în 9 ianuarie, iar acum se fac reglaje și teste ale echipamentelor și instalațiilor. 

Construirea și dotarea clădirii de contingență a început în luna ianuarie a anului 2022. Contractul, cu o valoare actualizată de 83.202.337 lei, a cuprins proiectarea, construcţia şi funcţionalizarea clădirii de contingenţă, precum şi fabricarea, instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor specifice care asigură serviciile de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav. 

Clădire cu trei etaje 

Construcţia, alcătuită din parter, două etaje, un etaj trei retras şi acoperiş sub formă de platformă de observaţie pentru serviciul de meteorologie, este în prezent terminată şi funcţională, având în vedere că a fost racordată la reţelele de utilităţi şi fibră optică.

La parterul clădirii de contingenţă, un spaţiu eminamente tehnic, au fost instalate echipamentele pentru sistemele de comunicaţii radio, comunicaţii terestre, sistemele de navigaţie aeriană, precum şi serverele şi echipamentele aferente sistemului remote tower. Pe lângă acestea, au fost instalate tablourile electrice, sursele de alimentare UPS şi grupul electrogen.

Spaţiile de la etajul întâi au funcţiuni administrative, fiind pregătite pentru a găzdui birourile angajaţilor, în timp ce etajul al doilea a fost împărţit într-o zonă destinată sistemelor meteo care sunt în curs de instalare şi implementare în momentul de faţă şi o altă zonă alocată pentru o ulterioară dezvoltare a sistemului de turn virtual.

La etajul al treilea au fost instalate alte echipamente aferente turnului virtual, iar pe acoperiş a fost montat sistemul video format din 14 camere de luat vederi fixe şi 2 camere mobile de înaltă rezoluţie.

Echipamente conectate la centrul de dirijare a traficului aerian de la Arad 

Tot prin acest proiect au fost instalate echipamente în amplasamentul aeroportuar şi deja verificate cu prilejul zborurilor de calibrare care au avut loc în luna decembrie 2022, respectiv ILS/DME şi DVOR/DME, cât şi despre echipamentele şi aparatura care compun turnul virtual de control, instalate în clădirea de contingenţă şi la Centrul de Dirijare a Zborurilor DSNAR Arad din cadrul ROMATSA, care are în responsabilităţi controlul traficului aerian pe Aeroportul Braşov.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.