Noii membri ai CSM îşi preiau de azi mandatele de 6 ani. Braşovul este reprezentat de un judecător şi un procuror

Judecătorii şi procurorii care au fost aleşi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), instituție măcinată de scandaluri în ultimii ani, îşi preiau azi mandatele pentru următorii șase ani, iar la ședința de constituire va participa și președintele Klaus Iohannis. Între aceştia se află şi judecătorul Ramona Graţiela Milu, de la Curtea de Apel Braşov şi procurorud Claudiu Sandu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov. 

Ședinţa de constituire a noului CSM va avea loc la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, de la ora 13.00.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile. Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului.

Lista noilor membri ai CSM

Judecătorii care vor face parte din CSM:

Jud. Ramona Graţiela Milu
  • Daniel Grădinaru de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – este președinte al Secției penale a instanței supreme. Anterior, a fost judecător la Curtea de Apel București, în perioada în care instituția era condusă de Lia Savonea. A făcut parte din completurile care i-a achitat pe Călin Popescu Tăriceanu și pe Sebastian Ghiță, conform hotnews.ro. 
  • Denisa-Angelica Stănişor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – este președintele Secției de contencios administrativ și fiscal de la instanța supremă.
  • Gheorghe-Liviu Odagiu – este președintele Curții de Apel Alba Iulia. El s-a numărat printre șefii de instanțe care au criticat protestele magistraților împotriva modificărilor PSD la legile Justiției, în martie 2019, conform G4Media.
  • Elena Raluca Costache – este vicepreședinte al Curții de Apel Bucureşti.
  • Ramona Graţiela Milu – Curtea de Apel Braşov (foto)
  • Mihaela-Laura Radu – este președinte și purtător de cuvânt al Tribunalului București
  • Narcis Erculescu – Tribunalul Dâmboviţa
  • Claudiu-Marian Drăguşin – Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti
  • Vasile-Alin Ene – Judecătoria Ploieşti.

Procurorii care vor face parte din CSM:

  • Daniel Constantin Horodniceanu – Parchetul instanței supreme. Horodniceanu a condus biroul teritorial Iaşi al DIICOT în perioada 2006-2009 şi 2012-2015, dar şi structura centrală a DIICOT, în perioada 2015-2018.
  • Emilia Ion – procuror general adjunct la Parchetul Curții de Apel Bucureşti
  • Bogdan Silviu Staicu – conduce Parchetul Tribunalului Bucureşti,
  • Marioara Cătălina Sîntion – Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti.
  • Claudiu Constantin Sandu – Parchetul Tribunalului Braşov (foto jos)

Cei doi reprezentanţi ai societăţii civile au legături cu PSD

Fănel Mihalcea şi Ioan Sas au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile.

Fănel Mihalcea (70 de ani) este un procuror pensionar din Brăila și membru în consiliul de administrație la Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, conform Europa Liberă. Potrivit declarației de avere din 2022, a încasat anul trecut o pensie specială de 264.000 de lei, adică 22.000 de lei pe lună. Soția sa deține o farmacie, afacere din care a încasat anul trecut trei milioane de lei. Mihalcea s-a înscris în PSD imediat după ce a ieșit la pensie, în 2017.

El este tatăl Silviei Mihalcea, actual secretar-general al Camerei Deputaților, unde a fost propusă de PSD. Fost consilier parlamentar la cabinetul lui Viorel Hrebenciuc, fiica lui Mihalcea a mai deținut funcția de vicepreşedinte la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și director general la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Ioan Sas, celălalt reprezentant nou ales în CSM, este un avocat a cărui candidatură a fost susținută de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR). Fost consilier județean din partea PSD, Sas și-a dat demisia din partid în 2020.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.