Avocatul Poporului – Biroul Braşov a determinat Ministerul Sănătăţii clarifice modul de preluare a medicamentelor expirate provenite de la populație

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brașov, s-a sesizat din oficiu în urma unor acticole apărute în presă, cu privire la modul neclar în care farmaciile trebuie să preia medicamentele expirate, de la populaţie. În prezent, medicamentele expirate sunt colectate, de opt ani, în baza unui ordin de ministru, dar care nu obligă farmaciile să le primească. Așa se face că oamenii sunt deseori refuzați, iar în acest timp poluarea cu deșeuri medicamentoase crește, afectând mediul și oamenii.

Avocatul Poporului s-a mai sesizat din oficiu pe aceeaşi temă

Subiectul a mai făcut obiectul sesizării din oficiu a Avocatului Poporului, fiind emisă în trecut Recomandarea Avocatului Poporului nr.174 din 15 octombrie 2020 adresată Ministrului Sănătății referitoare la punerea în aplicare a prevederilor art.52 lit.c)-d) din Legea nr.211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată, precum și cu privire la elaborarea și implementarea unui program de conștientizare a populației sub aspectul gestionării și colectării medicamentelor expirate și nefolosite.

Ca urmare a răspunsului comunicat de Ministerul Sănătății la acel moment, Direcția Politica Medicamentului, a Dispozitivelor și Tehnologiilor Medicale a propus organizarea unei întâlniri de lucru cu reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România, Agenției Naționale a Medicamentului, Institutului Național de Sănătate Publică, Direcția generală asistență medicală, precum și o întâlnire tehnică, cu organizații reprezentative ale deținătorilor de autorizații de punere pe piață a medicamentelor.

De asemenea, la acel moment, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.92/2021 privind regimul deșeurilor era publicată în Monitorul Oficial al României, însă urma a intra în vigoare la o dată ulterioară (în data de 25 septembrie 2021), odată cu abrogarea Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor. Prevederile art.51 din O.U.G. nr.92/2021 reglementează cu privire la obligațiile Ministerului Sănătății, aspecte similare celor propuse de Avocatul Poporului în Recomandarea nr.174/2020.

În prezent, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.92/2021 privind regimul deșeurilor reglementează următoarele atribuții pentru Ministerul Sănătății:

  • elaborează ghiduri, instrucțiuni, norme de gestionare a deșeurilor de medicamente provenite de la populație;
  • înființează şi gestionează baza de date privind programele şi proiectele care vizează investițiile necesare gestionării sustenabile a deșeurilor medicale, programele educaționale pentru gestionarea deșeurilor medicale şi a deșeurilor de medicamente generate în gospodăriile populației.

În urma acţiunilor întreprinse de Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Braşov, Ministerul Sănătăţii, prin Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale,  a anunţat că un elaborarea unui ghid cu instrucțiune de gestionare a deșeurilor de medicamente provenite de la populație este absolut necesară. 

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va fi demarată procedura de elaborare a unor instrucțiuni pentru clarificarea modalității de preluare a medicamentelor provenite de la populație, conform art.38 alin. c) din Ordinul ministrului sănătății nr.119/2014, cu participarea Colegiului Farmaciștilor din România.

 De asemenea, Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale menționează că se va implica activ în elaborarea unor materiale specifice în cadrul campaniilor de informare/educare/conștientizare  a populației privind comportamentele de protejare a mediului prin returnarea în farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate a medicamentelor expirate în gospodărie.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.