FOTO. Cum arată Cetățuia Brașovului după mulți ani în care a stat cu porțile închise. În toamnă va fi deschisă temporar publicului

Primăria Brașov a preluat oficial Cetățuia de pe Dealul Straja, iar lucrătorii municipalității au început intervenții. Până acum au fost tăiate bălăriile, dar a fost făcută și o primă evaluare a stării monumentului. Urmează mici lucrări de cosmetizare și de punere în siguranță, iar în luna septembrie, în timpul Forumului Orașelor Verzi, monumentul va putea fi vizitat de turiști și de vizitatori, într-o „săptămână a porților deschise”.

Ce planuri are municipalitatea pentru anul în care Cetățuia împlinește 500 de ani

În 2024, Cetățuia de pe Dealul Straja va împlini 500 de ani de la construcție. Până atunci, Primăria Brașov vrea să încheie lucrările de punere în siguranță, astfel încât de anul viitor pe aleile și prin curțile interioare să se poată plimba vizitatorii.

Dar, până atunci, municipalitatea brașoveană trebuie să obțină avizele și acordurile necesare realizării lucrărilor de punere în siguranță, să pregătească documentațiile tehnice și să realizeze documentațiile tehnice.

Anul acesta, pentru realizarea documentațiilor și realizarea unor lucrări la Cetățuie, în bugetul local este prevăzută suma de 1,5 milioane de lei.

„Am început lucrările de pregătire astfel încât să eliminăm din vegetația spontană și, totodată, am actualizat expertiza pentru punerea în siguranță. Sunt două etape pe care le avem în vedere: punerea în siguranță, etapă care ar trebui să dureze câteva luni de zile, și, totodată, lucrările mai ample de consolidare. Pentru prima etapă de punere în siguranță avem expertiza actualizată, urmează să avem, luna aceasta, studiile, și, în luna august, să intrăm în avizarea Ministerului Culturii”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.  

Parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Consiliul Județean Brașov

Pe termen mediu și lung, Cetățuia urmează să intre într-un amplu proces de restaurare și amenajare. Investiția va fi mare, iar pentru finanțarea lucrărilor Primăria Brașov va lua în calcul inclusiv accesarea banilor europeni.

„Deschiderea tuturor spațiilor se va face după finalizarea proiectului de restaurare, un proiect mult mai amplu, care include o serie de studii, inclusiv cel privind rezistența la cutremur. Documentul există de acum 3 ani, însă trebuie actualizat. Destinația fiecărui spațiu o vom decide tot după ce avem toate expertizele care vor analiza și partea aceasta, ce poate fi amenajat și în ce condiții. În primul rând, Cetățuia va fi un obiectiv turistic și un obiectiv care să ofere posibilitatea de recreere și totodată de organizare de evenimente pentru brașoveni”, a precizat Allen Coliban.

El a mai spus că punerea în valoare a Cetățuii se va face în colaborare cu Muzeul Județen de Istorie și Consiliului Județean Brașov.

Ce a lăsat în urmă Aro Palace

Începând de la jumătatea anilor 1970, monumentul de pe Dealul Straja a fost unitate de alimentație publică a SC Aro Palace SA. Restaurantul Cetate a fost închis în anul 2016. Din clădiri a fost luat mobilierul și ce mai putea fi folosit. Totuși, chiar dacă au avut la dispoziție mulți ani pentru aduna toate lucrurile, cel de la Aro Palace au mai lăsat câteva amintiri, de la căni personalizate, la ștampile, meniuri sau „registre” în care scriau tinerii căsătoriți care își făceau nunta la restaurant.

În ceea ce privește starea clădirilor, acestea au rămas într-o stare destul de bună, din primele estimări neavând degradări structurale importante. Pe de altă parte, este sunt probleme destul de mari cu zidurile de apărare de pe latura nordică, aflate într-un stadiu destul de avansat de degradare.

7 ani de procese

Municipiul Braşov a recâştigat Cetăţuia după şapte ani de procese. (Detalii AICI). Guvernul României a aprobat în ședința din 24 mai o hotărâre prin care Cetățuia de pe Dealul Straja este transferată din patrimoniul Statului Român în patrimoniul Municipiului Brașov.

În ultimii şapte ani, toate instantele au decis trecerea Cetățuii din proprietatea SC ARO PALACE SA în cea a Statului Român. Ultima decizie a fost emisă în luna noiembrie a anului trecut, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ulterior, Primăria Brașov a început demersurile pentru preluarea monumentului de la Statul Român.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.