VIDEO. 1.500 de volume din fondul de carte veche de la „Șaguna”, conservate și inventariate anul acesta. Cum a apărut biblioteca Liceului „Andrei Șaguna” și cum va evolua Prima Școală Românească din Șchei

Pentru al treilea an consecutiv, Muzeul Prima Școală Românească va realiza lucrări de conservare a fondului de carte, dar și de amenajare a unor spații de depozitare corespunzătoare. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Brașov, prin ghidul destinat instituțiilor de cult, iar pentru anul acesta suma obținută de muzeu este de 100.000 lei.

Mai exact, pentru acest an, conducerea muzeului are în plan să realizeze lucrări de conservare și inventariere pentru 1.500 de volume din fondul de carte veche al Colegiului Național „Andrei Șaguna”.
Practic, prin acest proiect, este luată la mână fiecare carte, filele sunt curățate și decontaminate (pentru a opri degradarea), apoi fotografiate (coperta și pagina de gardă), inventariate și stocate în format digital.

De asemenea, pentru acest an, în plan este și amenajarea unui depozit de carte în Casa Barac din Piața Unirii, imobil aflat în proprietatea Parohiei Sfântul Nicolae din Brașov.


După ce se vor încheia lucrările programate pentru acest an, vor fi organizate 3 expoziții, una la Prima Școală Românească, una la Colegiul Național „Andrei Șaguna” și una la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”.

Un milion de lei, pentru conservarea tuturor cărților

Pentru a conserva întreg fondul de carte și pentru a amenaja spațiile de depozitare, conducerea muzeului estimează că este nevoie de aproximativ un milion de lei.

Conducerea Consiliului Județean Brașov a declarat că este dispus să aloce în continuare bani pentru acest proiect, însă face apel și la Primăria Brașov să se implice în acest proiect.


Muzeul a început programul de conservare a fondului de carte și de amenajare de depozitelor.

Peste 30.000 de volume în patrimoniul muzeului

Conform declarației directorului Muzeului Bisericii Sfântul Nicolae din Brașov – Prima Școală Românească, preot dr. Sebastian Pârvu, de la înființarea muzeului, în anul 1961, au fost strânse documente, însă nu a fost realizat un inventar exact și nu au fost organizate bine în depozite, inclusiv în ceea ce privește condițiile de păstrare.

„Putem estima că sunt peste 30.000 de bunuri culturale, majoritatea pe hârtie”, spune Sebastian Pârvu.


Până acum au fost procesatate și inventariate în jur de 3.800 de bunuri culturate și a fost amenajat un prim depozit.

Ce s-a descoperit la Prima Școală Românească?

În colecția de carte de la „Andrei Șaguna” au fost găsite cărți extrem de valoroase.

„În anul 1851, când a fost înființat gimnaziul de la Brașov, personalirățile vremii au donat cărți. Am descoeprit cărți cu autografe, ale lui George Barițiu, Ioan Meșotă. Am descoperit că toate cărțile trimise de Nicolae Iorga la Brașov poartă semnătura acestuia, în original”, a spus directorul muzeului.

Situație mai complexă la Muzeul Prima Școală Românească

Conform explicațiilor directorului muzeului, clădirile unității sunt în proprietatea Parohiei Sf. Nicolae, o parte din salarii sunt plătite de Consiliul Județea Brașov – pe lista fondurilor neclericale, iar muzeul este dubordonat direct protopopiatului. În ceea ce privește plata utilităților, acestea sunt plătite din veniturile proprii ale muzeului.
De asemenea, de-a lungul anilor, muzeul nu a beneficiat de investiții amenajarea spațiilor, iar fondul de salarii este insuficient.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.