FOTO. Drumul de sub munte, inaugurat oficial de ministrul Dezvoltării. Modernizarea celor 50 de kilometri de drum a costat peste 168 milioane lei

Începută efectiv în urmă cu patru ani (după alți 3 în care s-au făcut documentații), modernizarea „Drumului de sub munte” a fost finalizată, oficial vineri, când a fost făcută recepția lucrărilor și inaugurarea oficială. Cu o lungime de aproximativ 50 de km, drumul traversează localităţile Şinca Veche, Şercăiţa, Bucium, Mărgineni, Sebeş, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguş, Viştea de Sus, Victoria şi Ucea de Sus, asigurând conectivitatea directă cu oraşul Victoria şi conectivitatea indirectă, prin drumurile judeţene DJ 104B Făgăraş – Hârseni – DJ 104A şi DJ 104C Făgăraş – Recea, cu municipiul Făgăraş şi inclusiv cu gara municipiului.

Proiectul, cu o valoare de 168.543.203 lei, a beneficiat de finanțare europeană prin Programul Operațional Regional, obținută de Consiliul Județean Brașov în anul 2017. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 24 septembrie 2019, lucrările fiind realizate de antreprenorul SC Diferit SRL, pe baza proiectului realizat de SC NV Construct SRL, sub coordonarea firmei care a asigurat dirigenţia de şantier, Beta Cops SRL, cu consultanţa asigurată de SC Alphaconsult Engineering SRL şi în strânsă colaborare cu Unitatea de Implementare a Proiectului din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, condusă de administratorul public al judeţului, Daniel Gligoraş. Pentru implementarea proiectului în condiţii optime, Consiliul Județean Brașov a semnat un parteneriat cu nouă administrații publice locale: comunele Lisa, Ucea, Drăguș, Sâmbăta de Sus, Șinca, Recea, Hârseni, Viștea şi Orașul Victoria.

Ministrul Dezvoltării: „Am avut un constructor serios”


Procedurile privind încheierea Procesului-Verbal de Recepţie la încheierea lucrărilor au început joi, 24 august, şi s-au încheiat vineri, 25 august, în prezenţa ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea (care era președinte al Consiliului Județean Brașov în momentul în care au fost începute lucrările).


„Este un proiect extrem de important pentru judeţul Braşov, un proiect mare, cum nu s-a mai realizat de foarte multă vreme în judeţul nostru. Sunt 50 de km de reabilitare capitală a trei tronsoane de drumuri judeţene, cu foarte multe poduri şi podeţe reconstruite şi cu lucrări complexe la structura carosabilului. Acum patru ani am dat ordinul de începere a lucrărilor şi constructorul s-a încadrat în termenul contractual. Am avut un constructor serios, care şi-a văzut de treabă şi a tratat obiectivul cu maximă seriozitate”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea.

La rândul său, actualul președinte al Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică, a declarat:

„Acest drum interjudeţean este foarte important pentru localităţile din Ţara Făgăraşului, deoarece realizează o legătură directă între DN 1 şi Oraşul Victoria, asigurând şi trei legături indirecte cu Municipiul Făgăraş. Terminăm, astăzi, un obiectiv foarte important, unul dintre cele mai mari proiecte investiţionale din Regiunea Centru, dar noi, la nivelul judeţului Braşov, mai avem câteva proiecte importante în perspectivă: unul pe care îl denumim «Ocolitoarea mare a municipiului Braşov» şi care va fi finanţat tot prin ADR Centru şi două proiecte pe care le vom semna pe Programul Naţional «Anghel Saligny», pentru reabilitarea tronsoanelor Făgăraş – Şoarş şi Şoarş – Bărcuț”.

Proiectat și pentru trafic greu

Conform explicațiilor administratorului public al județului, Daniel Gligoraș, „Drumul de sub munte” poate fi o rută ocolitoare atunci când DN 1 este aglomerat, deoarece face legătura cu zona Sibiu, spre Cârţişoara, asigurând accesul spre Transfăgărăşan.

„La partea carosabilă s-au executat două tipuri de lucrări: acolo unde drumul existent nu a fost foarte degradat s-a executat un sistem ranforsat cu casete de lăţire a drumului, iar pe porţiunile unde calea de rulare a avut un grad mare de uzură s-a realizat un sistem rutier nou. Foarte important este faptul că acest drum a fost modernizat în aşa fel încât să permită atât creşterea vitezei de circulaţie, cât mai ales creşterea capacităţii portante şi a rezistenţei lui”, a precizat Gligoraș.

Nu în ultimul rând, directorul general al ADR Centru, Simion Crețu a spus că „«Drumul de sub munte» nu contribuie doar la îmbunătățirea calității infrastructurii rutiere din județul Brașov și din Regiunea Centru, ci permite atragerea de investitori și dezvoltarea turistică a acestui areal cuprins între Masivul Piatra Craiului și Munții Făgăraș, având în vedere frumusețile locului. Se creează astfel și un nou coridor de mobilitate, pentru a degreva traficul de pe DN 1, concomitent cu apariția de noi oportunități pentru locuitorii din comunitățile aflate în această zonă mai puțin tranzitată a județului Brașov. Acest proiect este primul de o asemenea anvergură, pe domeniul rutier, realizat în județul Brașov în ultimele trei decenii. Cei aproape 50 de kilometri de drum modernizat reprezintă cel mai lung traseu finalizat integral în Regiunea Centru, până în acest moment”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.