Poliția Română continuă să-și concentreze eforturile pe reducerea infracționalității în sfera traficului și consumului de droguri, precum și a activităților infracționale asociate. Accentul rămâne pus pe combaterea traficului de droguri în apropierea instituțiilor de învățământ și în contextul evenimentelor publice. În fiecare an, laboratoarele de analize și profil al drogurilor desfășoară testarea a peste 20.000 de eșantioane.
Zilele trecute Poliția Română a adus în atenție un raport îngrijorător privind demersurile întreprinse în vederea combaterii traficului de droguri. În cursul primelor 7 luni ale acestui an au fost confiscate cantități semnificative de substanțe interzise. Conform datelor, s-a reușit confiscarea a nu mai puțin de 526 de kilograme de droguri, în paralel cu reținerea a 843 de persoane implicate în aceste activități ilegale.
Operațiuni însemnate soldate cu destructurarea a zeci de grupuri infracționale
Prin colaborarea dintre agenții specializați în combaterea criminalității organizate din cadrul Poliției Române și procurorii DIICOT, au fost derulate 534 de operațiuni active pentru contracararea traficului de droguri. Aceste eforturi s-au soldat cu dezarticularea a 31 de grupuri infracționale organizate.
Cifre impresionante au fost înregistrate în operațiunile recente: au avut loc nu mai puțin de 1.623 de percheziții domiciliare, rezultând în reținerea a 843 de indivizi. De asemenea, 700 de persoane au fost plasate în arest preventiv, în timp ce 42 de altele sunt sub arest la domiciliu.
Bilanțul acțiunilor desfășurate este marcat de înregistrarea a 6.205 sesizări de natură penală, în contextul în care s-au desfășurat investigații în cadrul a nu mai puțin de 13.274 de ordonanțe de delegare emise de procurorii DIICOT.
Anul 2023: Peste 500 de kilograme de substanțe interzise confiscate și mii de infracțiuni de conducere sub influța drogurilor
Rezultatele operațiunilor au fost remarcabile, concretizându-se în confiscarea a 526 de kilograme de substanțe interzise și 76.215 comprimate. În detaliu, acestea includ 88 de kilograme și 19.588 de comprimate și droguri de mare risc, alături de 438 de kilograme și 56.627 de comprimate de droguri de risc.
În plus, s-au identificat 984 de plante de cannabis, precum și o cantitate de 635 de kilograme de masă verde, astfel dezvăluindu-se prezența a 3 laboratoare clandestine.
Între 1 ianuarie și 20 august 2023, pe teritoriul României, forțele de poliție au înregistrat un total de 1.938 de infracțiuni de conducere sub influența substanțelor psihoactive, evidențiind o creștere cu 3% față de aceeași perioadă din 2022.
Legi mai aspre, pentru drogații prinși la volan
Agenții de poliție prezenți în trafic au informat cetățenii cu privire la noile modificări legislative și, totodată, au subliniat riscurile la care se expun șoferii care conduc sub influența substanțelor psihoactive.
Conform noilor prevederi, un conducător auto aflat sub influența alcoolului sau drogurilor care provoacă un accident de circulație soldat cu cel puțin un deces nu va mai beneficia de pedeapsă cu suspendare, fiind supus unei condamnări cu executare.
Pornind de la o realitate în care mulți oameni erau profund nemulțumiți de posibilitatea suspendării executării pedepsei în cazurile în care vieți omenești erau pierdute, s-a născut inițiativa pentru „Legea Anastasia”. Oameni au fost uciși în accidente rutiere de către șoferi care erau sub influența alcoolului, drogurilor sau chiar fără permis, cei care au transformat mașinile în adevărate arme. Și, în ciuda gravității acestor acțiuni, acești șoferi au beneficiat, în urma proceselor, de suspendări ale pedepsei. Această situație pare cu greu explicabilă pentru cetățeanul obișnuit. Așa a motivat Robert Cazanciuc necesitatea aprobării legii denumite sugestiv Anastasia. Legea a intrat în vigoare în data de 10 iulie a acestui an.
Modificarea Codului Penal își are rădăcinile în propunerea făcută de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Aceasta nu este prima inițiativă de acest tip venită din partea lui R. Cazanciuc, deoarece și în 2019 a propus o lege similară. Cu toate acestea, în ciuda situației delicate în care România se află, ocupând un loc fruntaș în clasamentul european al numărului de decese în accidente rutiere, proiectul din 2019 a fost respins de către Parlament.
Incidentele rutiere cauzate de șoferi aflați sub influența drogurilor devin tot mai dese
Sâmbătă dimineață, în stațiunea turistică 2 Mai, un tânăr în vârstă de 19 ani, Matei Vlad Pascu, a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri, rezultând într-o tragedie fără margini. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), ambii studenți, au decedat în urma impactului, în timp ce alți trei tineri au fost grav răniți.
Evenimentul a avut loc pe DN 39, iar autorul a fost prins rapid în Vama Veche după ce a părăsit locul accidentului. Conform surselor de la Observator News, băiatul a justificat inițial fuga ca fiind rezultatul unei coliziuni cu un animal.
Roberta era din Brașov și era studentă bursieră la Facultatea de Geografie din Bucureşti
Părintele tinerei declarat pentru Antena 3 CNN:
„În primul rând, nu vorbim despre aspectul acesta cu ajutor financiar. Crede cineva că am nevoie? Eu sunt convins că nu. Se minte pe bandă rulantă. Doamna avocat (avocatul șoferului) ar trebui să-și vadă de ce are ea, să-și pregătească apărarea acolo. Sper să și reușească. Sper ca justiția să-și facă datoria, nu ca tura trecută, că mi-a ajuns informația astăzi, culmea, că băiatul ar mai fi deținut, consumat în trecut. […] Știu că sunt oameni potenți care pot face aproape tot ce vor (n.r familia șoferului). Eu sper să se înțeleagă cuvintele astea și să nu se lase cei din justiție și ce mi-a mai ajuns mie pe la urechi, poate greșit, poate negreșit, poate pe adevăr. Au relații și cunoștințe până la cele mai înalte nivele din administrație, pe toate domeniile și pe toate spețele. Da, deci e un semn mare de întrebare cu justiția și cu ce pot face cei din familia Pascu pentru copilul lor”.
Eliberat de poliție având substanțe interzise în mașină, cauzează o imensă tragedie sub influeța drogurilor
Surse indică că Vlad Pascu a mai fost oprit o dată de poliție în aceeași noapte. Cu toate că în vehiculul său au fost găsite substanțe interzise, a fost eliberat fără a fi testat, cu mai puțin de o oră înainte de tragicul accident.
În urma impactului devastator, tânărul implicat deja în două alte cazuri penale investigare de către DIICOT, ambele legate de posesia de substanțe stupefiante, a fost supus unui test care a relevat că consumase trei tipuri de droguri: cocaină, amfetamină și metamfetamină.
Revoltătoarele soluții ale instanței în dosarele penale de deținere de droguri pentru consum propriu ale lui M. V. Pascu, aflate sub atenția DIICOT
„În fapt, la data de 5 aprilie 2017, a fost depistat de lucrători din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București pe o stradă din capitală, având asupra sa o foiță de hârtie de culoare alba și o punguță din material plastic transparent conținând cantitatea totală de 0,39 grame canabis.
Prin ordonanța din 30.10.2019 s-a adoptat în acest dosar o soluție de clasare cu privire la infracțiunea de deținere, fără drept , de droguri de risc, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2002 cu motivarea că potrivit art. 113 alin. 1 Cod penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.
În cel de al doilea dosar înregistrat la DIICOT în anul 2022, s-au efectuat cercetări cu privire la fapta de deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2002 reținându-se că la data de 3 februarie 2022 aceeași persoană (având vârsta de 18 ani) a fost depistată de organele de poliție în incinta unui complex comercial din municipiul București având asupra sa un pliculeț din material plastic transparent ce conținea cantitatea de 0,68 grame canabis.
Prin ordonanța din 21.12.2022 s-a dispus renunțarea la urmărire penală, reținându-se că pentru infracțiunea cercetată legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 7 ani (infracțiunea de deținere de droguri de risc pentru consum propriu se pedesește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă), iar în cauză nu există un interes public în urmărirea faptei în raport cu:
- conținutul faptei (deținerea pentru consum propriu de canabis);
- modul și mijloacele de săvârșirea a faptei (elementul material, deținerea, nu relevă un mod elaborat de comitere a faptei);
- natura drogului deținut (canabis, drog de risc);
- cantitatea redusă a drogului deținut;
- disproporția vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea redusă a faptei;
- circumstanțele personale ale făptuitorului, în vârstă de 18 ani la data săvârșirii faptei, fără antecedente penale și având o atitudine sinceră la momentul constatării faptei.”, sunt precizările aduse de DIICOT
Deși legile și reglementările privind conducerea sub influența substanțelor interzise sunt mai stricte, faptul că astfel de cazuri continuă să se înmulțească arată că este necesară o abordare mai amplă, inclusiv educație și conștientizare publică intensificată.
Factori precum riscul ridicat pentru viața proprie și a celorlalți participanți în trafic ar trebui să impună o atenție sporită asupra acestui fenomen și să determine colaborarea între autorități, comunitate și organizații pentru a găsi soluții eficiente de prevenire și combatere a conducerii sub influența drogurilor.
Fii primul care comentează