Salvamont Brașov lansează un avertisment vital: evitați utilizarea GPS-ului pe traseele montane și utilizați aplicația ‘Munții Noștri’ pentru siguranță

Sursa foto: FB/ Salvamont judeţul Braşov

După seria alarmantă a incidentelor montane de zilele trecute, Salvamont Brașov vine cu câteva precizări pentru preîntâmpinarea acestor tipuri situațiilor periculoase la care se expun drumeții.

Salvamont Brașov dezvăluie pericolele ascunse ale GPS-ului:  de la risc de rătăcire și la indicații eronate în situații critice

Echipa de salvamontiști din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Brașov aduce un important avertisment cu privire la utilizarea GPS-ului pe drumurile montane. Deși acest sistem poate fi de mare ajutor pentru a vă ghida în siguranță către destinație, există riscul ca acesta să poată induce în eroare din cauza interpretării datelor, ceea ce poate duce la indicații greșite privind traseul sau locația actuală.

Este important să evitați folosirea sistemelor GPS destinate autovehiculelor în afara drumurilor asfaltate.

Nu folosiți niciodată sisteme GPS dedicate autovehiculelor în afara drumurilor asfaltate.”, avertizează Salvamont Brașov.

Evitați pe traseele montane pe Google Maps și apelaţi la aplicații precum ‘Munții Noștri’ pentru o drumeție mai sigură

Indicat, și cel mai sigur, este să vă orientați, să fiți atenți și să urmați cu strictețe marcajele de pe stâlpii de orientare.

Evitați să apelați la platforme precum Google Maps, Waze, Apple Maps etc. pentru a vă orienta pe traseele montane. Salvamon Brașov vă recomandă să utilizați, în schimb, aplicații specializate în orientare pentru trasee turistice, cum ar fi aplicația „Munții Noștri”.

Datele confirmă: vieți salvate și aventuri sigure prin caracteristicile oferite de Munții Noștri

Pe parcursul anilor, conform datelor furnizate de aplicația Munții Noștri, aceasta și-a dovedit eficiența și potențialul de a salva vieți în situații critice pe munte, prin conținutul și caracteristicile sale:

  • Fiecare traseu este prezentat cu instrucțiuni de orientare clar formulate, o descriere detaliată și informații relevante, precum sezonalitatea, segmentele cu marcaje rare sau șterse și sursele de apă.
  • Toate traseele includ detalii tehnice importante (nivel de dificultate, lungime, altitudine totală în urcare și coborâre, durată estimată) și un grafic cu profilul traseului.
  • Fiecare regiune montană dispune de o listă a traseelor aprobate

Aplicația Munții Noștri oferă informații foarte importante pentru alegerea corectă a traseului montan

  • Utilizatorii pot descărca trasee și hărți pentru grupe montane și regiuni (județe) pentru a le utiliza offline.
  • Fiecare traseu este însoțit de puncte de interes și reper, împreună cu detalii complete despre obiectivele turistice din zonă.
  • Utilizatorii pot filtra traseele în funcție de tipul (hiking, ciclism etc.), regiunea (județ) sau de caracteristicile traseului (dificultate, durată, distanță și altitudine).
  • Informații meteo pentru localitățile apropiate sunt incluse la fiecare traseu.

Pentru a reduce riscurile pe traseele montane, este întotdeauna recomandat să aveți cunoștințe de bază în orientare și să utilizați dispozitive specializate pentru activitățile outdoor. Este important să vă pregătiți în prealabil cu hărți fizice, busole și să obțineți informații despre traseu de la salvamontiști sau surse locale de încredere.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.