FOTO. Prima implantare a unei inimi artificiale la un minor, în România – O adolescentă de 17 ani, care nu ar fi supravieţuit fără transplant, pentru că donatorii pentru această categorie de vârstă sunt rari

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu, a realizat prima operaţie de implantare a unei inimi artificiale la un minor. Medicul a finalizat acest transplant alături de o echipă a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş şi de doctorului Svetozar Putnik, din Belgrad, beneficiara fiind o adolescentă de 17 ani, care nu ar fi supravieţuit fără transplant, având în vedere că donatorii pentru această categorie de vârstă sunt rari.

„Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Şi aşa este. Am mers azi dimineaţă la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care aşteaptă un transplant, ştiind cât de puţini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluţia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficienţe cardiace, o putea ţine în viaţă. Şi operaţia a reuşit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reuşim în acest an şi prima din România la un copil. Le mulţumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureş şi profesorului Putnik din Belgrad, care a asistat la intervenţie. Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantării cardiace a fost alături de noi şi a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureşeană”, a arătat dr. Horaţiu Suciu, pe Facebook.

Foto: FB Horaţiu Suciu (screen shot)

Doctorul a adăugat că, spre seară, când a plecat spre casă după această reuşită, a admirat locul în care se va construi viitorul Institut al Inimii din Târgu Mureş:

„Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculețul din fața Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum niște pomi fragezi, pe care i-aș lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu știu dacă pomii aceștia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a șoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină”, a scris dr. Suciu pe pagina sa.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.