Medicul brașovean Bogdan Moldovan a sesizat Avocatul Poporului: „Încăpățânarea a două instituții privează pacienții români de un drept fundamental”

Chiar dacă funcționează din anul 2016, Centrul de Transplant Gilles Mentha Sfântul Constantin Brașov nu este inclus în Programul Național de Transplant, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de finanțare de la bugetul de stat pentru aceste intervenții. În aceste condiții, intervențiile chirurgicale sunt suportate de pacienți, iar costurile nu sunt deloc mici.

În anul 2016, costul unei intervenţii de transplant de rinichi se ridica la peste 20.000 de euro.

Problema a fost expusă de mulți ani de medicii clinicii brașovene, însă rezultatele nu apărut. De altfel, zilele trecute, dr. Bogdan Moldovan, cel care a pus bazele centrului de transplant renal de la clinica amintită, a anunțat că a solicitat Avocatului Poporului „să se aplece asupra acestui dosar flagrant de discriminare. Fac un apel la Agenția Națională a Transplantului și la Ministerul Sănătății pentru includerea Centrului de Transplant Gilles MENTHA Sf Constantin Brașov în Programul Național de Transplant.

„Încăpățânarea acestor două instituții publice privează pacienții români de un drept fundamental”, subliniază medicul de la Spitalul Sf. Constantin.

Apelul a fost făcut de dr. Bogdan Moldovan după ce a anunțat că în 28 octombrie clinica a externat și primul cuplu transplantat în urma cu 9 zile (din ultimele două din acest an), „CR de 46 de ani din Arad de 7 ani în dializa primind un rinichi de la sora CA de 50 de ani”.

În 2021 au fost transplantate 11, iar de la înființarea Centrului, 23 de cupluri. d

Centru de transplant de la Spitalul Sf. Constantin  este, printre altele, singurul din Europa de Est care realizează prelevare și transplant cu robotul daVinci. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.