Primul transplant renal asistant robotic din România, realizat la Brașov.

foto: spitalulsfconstantin.ro

Primul transplant renal din România, realizat prin metoda chirurgiei robotice a fostfinalizat cu succes la Brașov. Intervenția a avut loc la sfârșitul săptămînii trecute, la Spitalul Sf. Constantin și a fost realizată de Robotul. daVinci Si printr-o metodă minim invazivă, cu traumatisme minime pentru donator. Intervenția chirurginacă a durat șase ore și a reunit o echipă multi-disciplinară formată dn medici români și elvețieni specializați în transplant, chirurgie vasculară și urologie, precum și din anesteziști, nefrologi, imunologi și infecționiști. Din echipă a făcut parte și profesor doctor Eduardo Schiffer, președinte al Societatii Europene de Transplant. Acesta, împreuna cu colegii săi de la clinica elvețiană ce colaborează cu spitalul din Brașov, au operat pro bono alături de medicii brasoveni. Costurile interventiei s-au redus astfel de la 20-30.000 de euro, la  aproximativ 11.000 de euro.

Potrivit http://blog.spitalulsfconstantin.ro, pacientul supus intervenției este un clujean de 55 de ani, cu diabet. El a primit rinichiul de la soția sa.

Transplantul presupune practic trei intervenții chirurgicale: operația de prelevare de la donorul viu, soția pacientului bolnav, realizată în cooperare de Prof. Iselin și Prof. Coman, apoi prepararea grefonului renal și în final implantarea la pacientul cu insuficiență renală, pe care am efectuat-o împreună cu domnul profesor Berney. […] A mers totul bine, avantajul transplantului renal de la donorul viu este că durata de ischemie a rinichiului este foarte scurtă. Dacă la transplantul de la donor cadaveric rinichiul este poate la sute de kilometri distanță, echipa trebuie să îl aducă, sunt ore și ore în care rinichiul stă în afara corpului la temperatura de 4 grade, aici practic nu există timp de ischemie, în mai puțin de o oră rinichiul era deja implantat și introdus în circuitul sanguin” […] Chiar înainte de a veni la conferința de presă am trecut pe la soția pacientului, cea care a donat rinichiul. Doamna se trezise deja, astfel că i-am dat vestea cea bună, că totul merge bine, rinichiul a început să funcționeze chiar de pe masa de operație”, a declarat la finalul operației,  dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul echipei de intervenție.

 

Transplantul realizat la Brașov este cea de-a doua astfel de intervenție din cadrul ”Centrului de Transplant Renal Profesor Gilles Mentha”, primul centru privat de transplant renal din România, primul transplant având loc în data de 1 decembrie 2016.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.