FOTO. „eARTh”, un concurs prin care artiștii brașoveni au transpus în imagini probleme ale sistemelor alimentare. Agenția Metropolitană Brașov a premiat cele mai bune lucrări

Sistemele alimentare, începând de la producere la ambalare, consum sau gestionarea deșeurilor sunt pe lista cauzelor schimbărilor climatice. Această legătură a fost tema concursului de artă „eARTh”, organizat de Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov, partener în proiectul internațional „Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action”, finanțat prin programul DEAR și coordonat de Municipalitatea din Milano.


Concursul de artă s-a încheiat în 17 noiembrie, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov, odată cu festivitatea de premiere. În competiție s-au înscris 16 artiști brașoveni, iar lucrările câștigătoare au fost stabilite de un juriu format din Alina Nicoară – managerul de proiect, Sabina Baciu – director al Festivalului CULMEA și Raluca Cozma – artist vizual. Evaluarea a fost făcut în baza unor criterii precum originalitatea, calitatea, respectarea tematicii sau aspectul vizual.


Lucrările înscrise în concurs vor putea fi vizitate la Centrul Cultural Apollonia în perioada 21 noiembrie – 3 decembrie, între orele 13.00 și 17.00.

Două lucrări pe locul al treilea

După deliberare, juriul a stabilit și câștigătorii, însă sarcina nu a fost tocmai simplă. De altfel, cu același punctaj, pe poziția a treia a clasamentului s-au clasat două lucrări.


„Lucrările câștigătoare reflectă principale probleme ale sistemelor alimentare în legătură cu schimbările climatice: defrișările excesive, creșterea nesustenabilă a animalelor, utilizarea pe scară largă a plasticului și risipa alimentară. În același timp, desenele oferă și soluții pentru adoptarea unui stil de viață sănătos prin creșterea consumului de legume și fructe proaspete cu precădere de pe lanțul scurt alimentar, a declarat managerul managerul proiectului Food Wawe, Alina Nicoară.


Premiul I a fost recompensat cu suma de 1.000 de euro, premiul II cu suma de 600 de euro, iar premiul III cu 400 de euro. Având în vedere că „bronzul” a fost împărțit de doi artiști, fiecare dintre ei încasează suma de 200 de euro.

Mirela Patraș, premiul I pentru „What is left to pack up?”

Premiul I a fost obținut de Mirela Patraș (35 de ani), pentru lucrarea What is left to pack up?”. Tabloul este realizat prin tehnica ulei pe pânză.


„Plasticul este ispititor și irezistibil, dar în același timp reprezintă o capcană sufocantă, pe care omenirea și-a întins-o singură. Lucrarea trage un semnal de alarmă asupra consumatoristului galopant și asupra folosirii excesive a plasticului în sistemul alimentar, îndeosebi în etapa de comercializare a produselor. Aceste excese contribuie la degradarea noastră, a mediului și a întregii planete. În același timp, lucrarea subliniază efectul sufocant și mortal al plasticului, cât și starea copleșitoare în care se află omenirea în lupta de a ieși din cercul vicios în care a intrat”, a explicat autoarea desenului. Pentru a „traduce” în artă vizuală mesajul, ea reprezentat Pâmântul ca pe o bomboană, produs de care, spune ea, omenii nu au neapărat nevoie pentru a supraviețui.

Ioana Doftoreanu, premiul II pentru „Planeta de consum”

Lucrarea „Planeta de consum” a obținut premiul II pentru, un tablou în ulei pe pânză, realizat de Ioana Doftoreanu, în vârstă de 17 ani.


„Lucrarea reprezintă distrugerea Pământului prin exploatarea în exces a resurselor naturale, prin creșterea nesustenabilă a animalelor datorită lăcomiei rasei umane prin societatea de consum. Mâinile întinse cu disperare către planeta care moare, reprezintă strigătul de foame al multor oameni, care sunt tratați mai rău decât animalele. Suferința planetei este evidentă, pe ghearele înfipte adânc de către exploatatori este sângele oamenilor și animalelor exploatate. Pădurile sunt tăiate sau arse, pentru a utiliza suprafețele rezultate în vederea obținerii de culturi care nu vor ajunge prin lanțul alimentar direct la om”, a spus Ioana.

Premiul III: Maria Zurbagiu și Laara Bonn

Ambele lucrări clasate pe locul al treilea sunt ilustrații digitale și reprezintă un apel la acțiune.


„România se confruntă cu o creștere a risipei alimentare, iar soluțiile includ educație pentru consumatori privind gestionarea eficientă a alimentelor și facilitarea donațiilor către organizațiile de caritate. Guvernul și organizațiile neguvernamentale pot sprijini aceste eforturi prin implementarea unor politici fiscale și promovarea inițiativelor comunitare pentru gestionarea responsabilă a resturilor alimentare. Reducerea risipei alimentare necesită eforturi colective pentru a promova conștientizarea și a implementa soluții practice. Prin aceste măsuri, putem contribui la un viitor mai sustenabil și echitabil pentru toți”, a transmis Maria Zurbagiu prin lucrarea ei.


În același timp, Laara Bonn a spus că ilustrația ei „funcționează ca un «call-to-action”» (apel la acțiune – n.red.) direct pentru adoptarea unui stil de viață mai ecologic: Dinamismul legumelor care se adună și dansează într-un vârtej delicios de prospețime invită privitorul să se alăture distracției și să facă parte dintr-un mod de viață curat și sănătos”.

„Food Wave”, un proiect în care Agenția Metropolitană Brașov este implicată din anul 2019

„eARTh” este ultima activitate a proiectului „Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action”, în care Agenția Metropolitană Brașov este implicată din anul 2019.


„Este un proiect prin care ne-am propus să dezvoltăm și să menținem o comunitate activă de tineri, dornici să se implice în acțiuni similare și, de asemenea, să-și facă auzită vocea la nivel local”, a explicat managerul de proiect, Alina Nicoară.


Pe lângă concursul de artă, prin acest proiect au patru tabere, patru ateliere de gătit. De asemenea, au fost organizate work-shop-uri, acțiuni stradale, participarea la un summit alimentar. Totodată, Zona Metropolitană Brașov a aderat la Pactul Internațional Urban Food Policy, inițial de Municipalitatea din Milano. Pactul reprezintă un acord internațional al primarilor și este mai mult decât o declarație, este un instrument concret de lucru pentru orașe.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.