Zona Metropolitană Brașov a aderat la Pactul international MILAN URBAN FOOD POLICY, pentru sustenabilitatea sistemului alimentar

Zona Metropolitană Brașov a aderat la Pactul Internațional Urban Food Policy, inițial de Municipalitatea din Milano. Pactul reprezintă un acord internațional al primarilor și este mai mult decât o declarație, este un instrument concret de lucru pentru orașe.

Orașele semnatare se angajează să promoveze sustenabilitatea sistemului alimentar, educația privind alimentația sănătoasă și reducerea risipei alimentare. Pactul de la Milano oferă exemple concrete ale politicilor alimentare pe care orașele le implementează în fiecare dintre cele 6 categorii ale Pactului.

Începând din 2019, Agenția Metropolitană Brașov este împlicată în două proiecte importante: Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, finanțat prin programul DEAR și coordonat de Municipalitatea din Milano și FoodShift 2030, un proiect finanțat în cadrul Horizon2020 și coordonat de Universitatea din Copenhaga, ambele urmărind să transforme sistemul alimentar actual într-unul mai durabil și mai rezistent.

,,În cadrul Food Wave, în ultimii 2 ani, am dezvoltat mai multe activități de conștientizare în rândul tinerilor și pot aminti aici: ateliere de lucru bazate pe metodologia Global Citizen Education, școli de iarnă sau de vară cu activități atât teoretice, cât și practice, cursuri de gătit dedicate comunităților defavorizate și acțiuni stradale. Suplimentar pentru acest an planificăm și un concurs de artă și să participăm la festivaluri de film relevante. În final, sperăm să dezvoltăm și să menținem o comunitate activă de tineri, dornici să se implice în acțiuni similare și, de asemenea, să-și facă auzită vocea la nivel local”, a susținut managerul de proiect Food Wave, Alina Nicoară.

AMB, implicată în două proiecte de sustenabilitate alimentară

În ceea ce privește proiectul FoodSHIFT2030, demarat la începutul anului 2020, în plină pandemie de COVID-19, el este finanțat din programul ORIZONT 2020 al Uniunii Europene. Proiectul este implementat prin parteneriatul dintre Highclere Consulting (HCC), Agenția Metropolitană Brașov și Iceberg Brașov, care împreună se ocupă de dezvoltarea unui laborator de cercetare (Food Accelation Lab – FAL) la nivel local, ce are ca principal scop să integreze produsele tradiționale și cele provenite de la fermele mici într-un sistem alimentar inovator. 

În cei trei ani de proiect, FAL Brașov a sprijinit integrarea micilor producători în lanțul alimentar local prin înființarea cooperativei SolBun, formularea de recomandări privind revitalizarea piețelor și susținerea reluării activității în piața STAR (situată în centrul orașului). Totodată, FAL Brașov a înaintat recomandări privind procedurile de achiziții publice pentru Programul Cornul și Laptele în școli și a încurajat restaurantele să regândească risipa alimentară.  

„Ne dorim ca Brașovul să se alăture orașelor care aleg să facă tranziția către un sistem alimentar sustenabil”

În 2023, prin activitățile proiectului se are în vedere elaborarea primei versiunii de strategie alimentară la nivelul regiunii Brașov, prin identificarea și implicarea tuturor părților interesante, inclusiv a reprezentanților instituțiilor publice în vederea completării strategiilor de dezvoltare durabilă la nivelul zonelor metropolitane și județene Brașov, având obiectivul dezvoltării unui sistem alimentar sustenabil. 

Județul Brașov are un potențial pedo-cimatic pentru producția de hrană sănătoasă pe care multe regiunii și l-ar dori. Ne dorim ca Brașovul să se alăture orașelor care aleg să facă tranziția către un sistem alimentar sustenabil, de care să beneficieze atât cetățenii orașului, cât și turiștii care îl vizitează. Un sistem alimentar sustenabil este format din hrană de calitate disponibilă și accesibilă tuturor categoriilor de cetățeni din Brașov, promovarea și inovarea gastronomiei tradiționale, dar și conectarea comunităților de producători de la nivelul județului și regiunii cu consumatorii, implicați activ în alegerea alternativelor sănătoase și sustenabile pentru ei și generațiile viitoare”, a menționat Ralu Barbu – HCC, Leader FAL Brașov.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.