Parlamentarii USR, Irineu Darău și Andrei Miftode, au depus un proiect legislativ pentru creșterea siguranței în școli

Parlamentarii brașoveni Irineu Darău și Andrei Miftode au lucrat la o inițiativă prin intermediul căreia au solicitat măsuri concrete de siguranță în școli. Proiectul a fost înregistrat pe circuitul legislativ. Din păcate, la câteva zile după, un internat școlar s-a prăbușit peste copii. În luna octombrie, deputatul USR Andrei Miftode a întrebat Ministerul Educației despre posibilitatea de a informa părinții cu privire la starea unității unde studiază copiii lor. Răspunsul a fost unul superficial, care îi îndemna pe părinți să se intereseze singuri despre situația școlii, avize sau autorizații. (*Articol al USR Brașov)

Şcoala din România doar lasă impresia unui mediu sigur, dar pericole sunt la tot pasul, iar autoritățile, în frunte cu Ministerul Educației, condus de PNL în ultimii 4 ani, continuă să subfinanțeze programele care ar spori siguranța în școlile din România. Parlamentarii USR Brașov, Irineu Darău și Andrei Miftode, au depus în Parlament un proiect legislativ pentru ca unele pericole ce pândesc copiii să poată fi cunoscute și prevenite. Acesta prevede ca școlile să aibă pe site o secțiune dedicată siguranței școlare, unde poate fi găsit regulamentul de ordine interioară și informații esențiale, precum autorizațiile de securitate la incendiu și cele sanitare, fiindcă părinții au dreptul să știe dacă școala copilului lor respectă normele de siguranță. De asemenea, regulamentul de acces pentru persoanele din afara școlii să fie afișat vizibil la intrarea în școală.

Andrei Miftode, deputat USR: „Vrem şcoli sigure şi vrem ca imaginea învăţământului din România să fie una care denotă preocuparea pentru protecţia permanentă a elevilor şi a cadrelor didactice. Prevedem ca fiecare şcoală să afișeze pe site-ul propriu o secţiune specială dedicată siguranţei şcolare. Sunt multe şcoli fără autorizaţii sanitare de funcţionare sau fără autorizaţii de securitate la incendiu. Părinţii ar trebui să se poată informa uşor cu privire la situaţia în care se află o unitate de învăţământ. La sfârşitul lunii octombrie, am întrebat Ministerul Educaţiei dacă nu consideră că părinţii au dreptul să cunoască starea şcolii în care studiază copilul lor. Răspunsul de la minister, primit pe 21 noiembrie, a fost unul care îndeamnă părinții să afle pe cont propriu detalii firești despre școală, menționând că “părinții sunt membri în consiliul de administrație, iar dacă nu sunt, atunci reprezentanții lor sunt invitați să participe, intră în obligațiile comitetului de părinți pe clasă să se implice în asigurarea securității copiilor”. Totul ar trebui să fie mai simplu și mai transparent.”

Irineu Darău, senator USR: „Cred cu tărie că siguranța în școli este esențială pentru succesul actului educațional. Școala trebuie să fie un loc sigur și protejat atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Obținerea autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare pentru unitățile de învățământ preuniversitar cade corect în sarcina autorităților locale. Dar școlile continuă să funcționeze și fără ele, iar părinții nu știu în ce situație se află școala copilului lor. Este un gest de minim respect față de oameni publicarea pe site-ul unității de învățământ a acestor autorizații, dacă ele există sau, dimpotrivă, menționarea faptului că școala e într-o situație mai dificilă dacă nu îndeplinește anumite standarde. Inițiativa noastră se bazează pe convingerea că siguranța asigură încrederea și stabilitatea în școli. Cu transparență putem evita nesiguranța și evenimentele nefericite. Iar autoritățile și comunitățile locale sigur vor găsi resurse să securizeze mediul școlar acolo unde e nevoie”.

Conform ultimelor statistici, peste 50 de școli din România sunt încadrate în clasa I cu risc seismic, iar alte unități periculoase nici măcar nu figurează pe lista pericolelor, întrucât nu au fost expertizate.

*Articol al USR Brașov

1 Trackback / Pingback

  1. Parlamentarii USR, Irineu Darău și Andrei Miftode, au depus un proiect legislativ pentru creșterea siguranței în școli - 📰 newsflash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.