Specialii se apără între ei: Senatul a respins propunerea USR de a reduce veniturile conducerilor ASF și BNR

Inițiativa legislativă a USR pentru reducerea veniturilor nejustificate ale membrilor din conducerea ASF și BNR a fost respinsă la vot în plenul Senatului de coaliția toxică PSD-PNL. Anterior, propunerea primise raport de respingere și în Comisia pentru buget din Senat, unde senatorii PSD, PNL și UDMR s-au abținut, ceea ce este echivalent cu un vot de respingere. Aplicarea inițiativei ar fi adus o economie de 2,2 milioane de lei anual, echivalentul costurilor cu masa caldă pentru 800 de elevi pentru un an şcolar. (*Articol al USR Brașov)

Inițiativa legislativă a senatorului Irineu Darău și a deputaților Andrei Miftode și Claudiu Năsui interzice cumularea salariului de preşedinte, guvernator sau vice cu indemnizația de ședință aferentă calității de membru al Consiliului de Administraţie din care fac parte în mod automat. De exemplu, preşedintele ASF este automat, datorită funcţiei, prin fişa postului, şi membru al consiliului de administraţie. Ia şi salariu, şi indemnizaţie pentru aceeaşi muncă.

Senatorul USR Brașov Irineu Darău critică dur coaliția PSD-PNL pentru că nu are nicio problemă să plătească de două aceeași muncă pentru specialii de la ASF și BNR, dar de șase luni nu găsește bani pentru programul „Masă Sănătoasă în Școli”.

 „Un membru executiv ia bani să propună în CA cum să-și desfășoare activitatea instituția respectivă și tot el primește bani să analizeze și să voteze propunerile pe care tot el le-a făcut. Ciolacu tot vorbește de economii la buget, dar nu are nicio problemă ca oameni fără nicio pregătire în domeniu dar cu susținere de la partid să primească de două ori bani pentru aceeași muncă. Între timp, sute de mii de elevi din zone defavorizate așteaptă înfrigurați ca statul să lea o masă, o masă care ar contribui și la reducerea ratei de abandon școlar. Dar, ca întotdeauna, prioritatea PSD și PNL nu sunt copiii, ci specialii de partid”, declară senatorul Irineu Darău.

Deputatul USR Andrei Miftode explică că este absurd să cumulezi două venituri pentru aceeași muncă.

„PSD și PNL împart iarăși românii în ”speciali” și ”cetățeni obișnuiți”. Cetăţenii cu moț primesc bani și pentru că sunt şefi şi elaborează politica instituției şi pentru că îşi aprobă lucrările în consiliul de administrație! Ajunge cu sporurile „de deranj”! România trebuie să evolueze”, este de părere deputatul Andrei Miftode.

La rândul său, Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, spune că salariile mari la stat nu au atras niciodată competența, ci sinecurile.

„La instituții precum ASF ajung tot felul de sfertodocți care habar nu au ce reglementează, dar își tot cresc salariile, diurnele și își tot arogă tot felul de privilegii. Legea aceasta ar fi încetat o măgărie prin care oamenii sunt plătiți de două ori pentru aceeași muncă, ar fi fost un pas în direcția eliminării privilegiilor acestor impostori care ne conduc. Din păcate nici măcar atât nu vor să strângă cureaua. Pentru că scopul lor nu este să trăiască românii mai bine, ci să trăiască ei mai bine”, explică deputatul USR Claudiu Năsui.

Inițiativa urmează să intre la vot în Camera Deputaților, care este camera decizională pentru acest proiect de lege.

*Articol al USR Brașov

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.