În România sunt milioane de consumatori de droguri și totuși Ministerul de Interne tratează superficial fenomenul, iar șoferii sunt ‘testați’ la ochi

Consumul de stupefiante în rândul șoferilor este o problemă pe care Guvernul și-ar dori-o rezolvată de la sine. Conducătorii auto care consumă droguri au toate șansele să scape neprinși și, implicit, nesancționați, pentru că, Poliția Rutieră are în dotare doar 184 de aparate de testare a drogurilor, la nivel național. Nu doar că sunt puține, dar sunt și neperformante, iar unele figurează în revizie tehnică. 17 județe din România au doar 2 aparate în dotarea polițiștilor rutieri. (*articol al USR Brașov)

Andrei Miftode, deputat USR Brașov:

„Am realizat o hartă* unde se poate vedea clar câte aparate de testare au fost distribuite în fiecare județ. Este evident că în situația de față, sunt mii de localități în care nu există nici măcar un dispozitiv de testare. Tot mai mulți conducători auto, din păcate, conduși ei înșiși de droguri, consideră că este o experiență fantastică să conducă sub efectul acestora. Mai multe aparate de testare de calitate ar însemna o prevenție mai bună, cu mai mare acoperire și ar putea salva viața participanților la trafic și a pietonilor.”

Mai mult, dispozitivele dau erori și au fost invalidate de testele de sânge sau urină, însă autoritățile încă studiază fenomenul. Andrei Miftode (foto) a solicitat oficial Ministerului Sănătății să prezinte câte astfel de teste au fost invalidate de către rezultatele probelor INML și dacă planul de achiziție a altor 400 de aparate de testare rămâne de actualitate după apariția “Ordonanței austerității”. Răspunsurile întârzie să apară.

Practic, alianța PSD-PNL privește detașat cum numărul consumatorilor de substanţe psihoactive crește sau cum, sub efectul drogurilor, șoferii ucid oameni nevinovați. Poliția Română riscă să devină „un caz social”, este tot mai slăbită și, spre bucuria celor care încalcă legea, are tot mai puține instrumente să depisteze încălcarea flagrantă a legii.

Harta a fost realizată conform răspunsului primit de la MAI la interpelarea trimisă – https://www.cdep.ro/interpel/2023/r1437B.pdf

*Articol al USR Brașov

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.