Salvamont România anunţă, joi seară, că a fost o zi grea, salvatorii montani fiind solicitaţi la peste 70 de accidente.
”Încă o zi grea pentru salvamontiştii din întreagă ţară solicitaţi sa intervină la peste 70 de accidente montane”, anunţă, joi seară, Salvamont România.
Acest număr mare de accidente vine în contextul în care vorbim despre o zi lucrătoare a săptămânii, ci nu una de weekend.
Salvamontiştii recomandă prudenţă şi responsabilitate
”Salvamont România, prietenii dumneavoastră de nădejde de pe cărările munţilor, singura structură de salvare montană abilitată legal să desfăşoare activităţi de salvare montană, vă îndeamnă la prudenţă şi responsabilitate în derularea activităţilor montane şi vă invită să le fiţi alături în campania de reducere a numărului de accidente montane, au mai transmis salvamontiştii.
Recomandări a făcut joi şi Salvamont Poiana Braşov, în încercarea de a-i responsabiliza pe cei care urcă pe pârtii.
“Trucuri” recomandate de Salvamont Poiana Braşov, pentru a vă proteja de ceilalți schiori/snowboard-eri de pe pârtie
“Există un set de reguli, multe care țin de bun-simț, astfel încât cei care schiază sau se dau cu snowboard-ul să poată fi în siguranță și să îi protejeze și pe ceilalți practicanți. Din păcate, nu toată lumea le cunoaște sau ţine cont de ele, mulţi devenind adevărate pericole. Există, însă, câteva lucruri pe care le puteți face, pentru a vă proteja de ei”, transmit salvatorii montani braşoveni.
- Purtați întotdeauna echipament de siguranță (cască, ochelari, protecție pentru spate și mănuși), pentru că în cazul în care sunteți lovit de un alt practicant să puteți beneficia de protecție maximă.
- Nu vă bazați niciodată pe faptul că aveți prioritate față de schiorii/snowboard-erii care vin din spate.
- La sfârșitul fiecărui viraj, trageți cu ochiul spre deal, pentru a analiza traficul și a fi conștienț de riscuri.
- Opriți-vă pe margine când vedeți schiori/snowboard-eri vitezomani sau care nu au un control bun și așteptați ca aceștia să treacă.
- De cele mai multe ori, traficul pe pârtie este în valuri. Nu vă puneți în mișcare când este aglomerat, ci așteptați până se mai eliberează.
- Încercați să nu schiați în paralel cu alți schiori, pentru că acționați ca o barieră pentru cei din spate. Lăsați întotdeauna loc să puteți fi depășit.
- În zonele înguste, păstrați o trasă previzibilă și lăsați loc să puteți fi depășit. Trageți, din când în când, cu ochiul spre deal.
- Nu vă opriți în locuri înguste, sub ruperi de pantă sau după curbe, unde ați putea fi greu reperați de ceilalți practicanți.
- Staționați, întotdeauna, doar pe marginea pârtiei, în locuri cu vizibilitate bună.
- Acordați o atenție sporită snowboard-erilor care execută virajul spre înapoi (pe călcâie), deoarece au un unghi mort foarte mare și le este greu să observe ce este în spatele lor.
- În cazul în care se întâmplă să cădeți, încercați, pe cât posibil, să vă adunați echipamentul și să eliberați zona cât mai repede, mergând și reechipându-vă pe margine.
- Dacă sunteți martorul unui accident și doriți să dați o mână de ajutor, balizați și protejați zona, înfigând schiurile, cu coada în zăpadă, sub forma literei “X” și rămâneți în permanență cu fața spre deal, pentru că de acolo vin cele mai multe pericole.
Fii primul care comentează