Salvamontiștii brașoveni, cei mai ocupați din România. De ce atâtea accidente pe pârtii?

Foto: Salvamont Poiana Brasov

Salvamontiștii brașoveni sunt, cu siguranță, cei mai ocupați din țară, în această perioadă. Condițiile meteo din ultimele zile au atras ca un magnet turiștii pe pârtiile de la Predeal și din Poiana Brașov, însă, în aceeași măsură, a crescut și numărul de apeluri la Salvamont, precum și numărul de intervenții pe domeniul schiabil.


Potrivit Salvamont România, în ultimele 24 de ore la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 35 de apeluri de urgenţă, dintre care 8 la Salvamont municipiul Brașov și încă două la Salvamont Predeal. Exceptând Salvamont Lupeni, unde s-au primit 9 apeluri în ultimele 24 de ore, niciun Serviciu din România nu se apropie de un astfel de număr de apeluri.

Salvamontiștii de la Serviciul din Poiana Brașov spun că în prima zi a acestui week-end au intervenit de nouă ori pe pârtii, de fiecare dată în cazuri cu traumatisme. Șapte persoane au suferit diferite accidente la nivelul membrelor inferioare, o persoană a suferit un traumatism de coloană, iar într-un caz a fost vorba despre un traumatism cranio-cerebral. Pentru toate aceste persoane salvatorii montani au aplicat manevrele de prim ajutor specifice si au transportat persoanele în cauză la baza muntelui, de unde patru dintre acestea au fost predate Serviciilor de Ambulanță sau SMURD venite în sprijin.

De la începutul sezonului salvatorii montani din Poiana Brașov au înregistrat 202 intervenții, în care 210 persoane care au avut nevoie de ajutor.

De ce atât de multe accidente pe pârtii?

„Considerăm că acest numar mare de accidente de astăzi este cauzat de faptului că turistii nu își adaptează viteza condțtiilor meteo și stării zăpezii, care în cea mai mare proporție este artificială și permite dezvoltarea unor viteze foarte mari, dar care are consistențe diferite“, au explicat salvatorii montani.

Salvatorii montani le recomandă schiorilor, pentru siguranţa lor, să poarte cască şi protecție de coloană, să îşi aleagă nivelul de dificultate al pârtiei în funcţie de pregătirea fizică şi tehnică pe care o au şi să adapteze viteza condiţiillor meteo şi fluxului de schiori de pe pârtie. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.