Educația e o adevărată prioritate pentru administrația Coliban și e tratată ca atare

Una dintre prioritățile mandatului lui Allen Coliban a fost și este educația. Chiar dacă primarii nu au competențe în ceea ce privește disciplinele de învățământ sau calitatea predării, ei pot investi în educația copiilor și tinerilor din comunitate prin asigurarea condițiilor din creșe, grădinițe și școli și prin dotările de care au nevoie. (*Articol al USR Brașov).

Educația nu mai este o prioritate doar la nivel declarativ, ci una în care se investește masiv. În fond, este vorba de copiii noștri, de copiii Brașovului și de modul în care creștem generațiile viitoare. Bugetele și proiectele vizând educația sunt fără precedent în acest mandat.

Investiții record în învățământul preșcolar

Opt grădinițe noi și cinci creșe sunt în diferite faze de execuție după zeci de ani în care infrastructura educațională nu a ținut pasul cu dezvoltarea cartierelor noi. Acest plan plasează Brașovul în topul celor mai ambițioase și mai performante administrații din țară când vine vorba de educația preșcolară. Pe lângă derularea celui mai ambițios program dedicat construcției de creșe și grădinițe din ultimii 30 de ani, s-a investit masiv și în cele existente pentru a le aduce la nivelul pe care îl merită copiii din Brașov.

Două creșe și o grădiniță au fost finalizate deja în primii trei ani de mandat ai primarului Coliban. Creșa de pe strada Apollo a fost prima creșă nouă realizată după mai bine de 12 ani în care subiectul creșelor n-a interesat pe nimeni. Creșa nouă din Tractorul s-a realizat într-un an și patru luni și este singura construită acolo după 50 de ani. A fost finalizată prima grădiniță din Brașov, pe strada Ioan Popasu, unde vor putea fi înscriși 90 de copii. De asemenea, s-au realizat investiții de reabilitare și modernizare la celelalte grădinițe și creșe din administrarea primăriei.

Soluții pentru toți copiii Brașovului

Pentru că nu putea construi peste noapte creșele care ar fi trebuit realizate în ultimii 20 de ani, de când a luat amploare dezvoltarea cartierelor noi, și pentru veni în sprijinul părinților, Primăria Brașov oferă vouchere în valoare de 525 de lei pentru fiecare copil care nu are loc într-o creșă de stat. Valoarea propusă reprezintă costul mediu lunar pentru întreţinerea unui copil într-o creşă de stat. Suma ar urma sa fie încasată de părinţii micuţilor care s-au întors la serviciu înainte de încheierea concediului de creştere a copilului şi care nu au reuşit să îşi înscrie copilul într-o unitate antepreşcolară. Beneficiari pot fi şi bunicii care îşi îngrijesc nepoţii în această situaţie.

Investiții în școli

La Școala numărul 30 s-a realizat un corp nou care a fost dat în folosință la începutul anului școlar, cu jumătate de an înainte de termenul contractual; acesta conține 10 noi săli de clasă, laborator de informatică și o nouă bibliotecă și era necesar pentru cei 1200 de elevi care învață acolo.

Toate unitățile de învățământ din administrarea Primăriei Municipiului Brașov au fost dotate cu echipamente moderne: table interactive, video proiectoare și tot ceea ce e nevoie pentru desfășurarea în bune condiții a orelor în sălile de clasă. De asemenea, au primit dotări cu articole sportive de calitate pentru practicarea oricărei discipline.

Școala buffer

Este un proiect al administrației Coliban care vizează să fie închiriată „o şcoală” unde să fie relocați elevii care nu au unde învăţa în timp ce școlile lor sunt în reparații și pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare în condiții normale. Până acum, elevii din școlile care intrau în reparații erau mutați în schimburi de după-amiază, la diverse școli din Brașov.

Fără „fondul clasei”

La Brașov, sunt strict interzise strângerile de fonduri de la părinții elevilor pentru consumabile sau reparații. Unitățile de învățământ din Brașov au fonduri asigurate pentru consumabile atât din fonduri naționale, de la Ministerul Educației, cât și din fonduri locale, de la municipalitate. Tot ceea ce trebuie să facă unitățile școlare este să solicite lucrurile de care au nevoie.

Proiectul „Masă caldă în școli”

Primăria Brașov a demarat un proiect-pilot care presupune că în actualul an școlar va începe să livreze masă caldă unui număr de aproximativ 1500 de elevi din Brașov. Proiectul vizează reducerea abandonului școlar și asigurarea accesului nediscriminatoriu la educație. Intenția autorităților locale este de a asigura o masă caldă tuturor elevilor brașoveni într-un viitor apropiat, indiferent de școala unde învață.

„Primul ghiozdan”

Aproximativ 2500 de elevi din clasa pregătitoare primesc anual un ghiozdan cu mai multe produse, între care caiete, creioane, pensule și diferite rechizite de care au nevoie la începutul parcursului educațional. În acest fel, municipalitatea sprijină familiile copiilor care încep intră în clasa pregătitoare.

Dublarea burselor elevilor

Una dintre primele decizii pe care le-a luat Allen Coliban ca primar al Brașovului a fost dublarea burselor elevilor.

Sistemul de învățământ finlandez la Brașov

Allen Coliban aduce sistemul de învățământ finlandez în școlile din Brașov. Primarul USR a încheiat un parteneriat cu o universitate din Finlanda, pentru a pregăti 50 de profesori și directori de școli din Brașov să aplice modelele de predare finlandeze.

Învățământ profesional

Brașovul își continuă pionieratul în dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual. Așa cum am fost primii din țară care au dezvoltat acest concept, vom fi tot primii care trec la următorul nivel acest tip de educație, cea în care absolvenții de colegii tehnice își continuă studiile la facultate, în același tip de parteneriat administrație – învățământ – mediu de afaceri.

Campusul integrat pentru învățământ dual preuniversitar și universitar, unde tinerii să învețe o meserie, va fi construit preponderent din fonduri europene nerambursabile (104 milioane de lei finanțare nerambursabilă prin PNRR).

Cinci domenii de pregătire vor putea fi integrate în acest viitor campus: mecatronică, automotive, IT, aeronautică, turism și alimentație publică.

Dezvoltarea învățământului dual înseamnă locuri de muncă sigure și bine plătite pentru tineri, iar pentru economie înseamnă mai multe investiții.

Cămin pentru elevii Școlii Profesionale Germană Kronstadt

Lucrările la căminul pentru elevi de la SPGK au fost finalizate anul acesta. Căminul este cea de-a patra investiție majoră pe care municipalitatea o face împreună cu companiile membre ale DWK Fit for Future pentru SPGK, după amenajarea școlii, a atelierelor și a sălii de sport.

Burse tech

Primăria Municipiului Brașov oferă 1000 de burse, cu ajutorul partenerilor din mediul privat, tinerilor ce sunt interesați de abilitățile viitorului. Demersul primăriei este de a-i susține pe tinerii brașoveni să-și dezvolte pasiunea pentru noile tehnologii; acestea ar putea duce la crearea de locuri de muncă bine plătite și ar putea contribui la profilarea Brașovului ca important centru IT.

Cifre cheie

  • 181 de milioane de lei au fost prevăzute anul acesta în bugetul Brașovului pentru educație. Este de departe cea mai mare valoare alocată vreodată acestui domeniu și exprimă importanța și preocuparea administrației municipale pentru viitorul tinerilor noștri;
  • 56 de milioane de lei este valoarea investițiilor în unitățile actuale (extinderi, mansardări, eficientizări);
  • 339 de milioane de lei este valoarea investițiilor în unități noi aflate în diferite stadii.

(*Articol al USR Brașov).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.