Medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate din județul Brașov se pregătesc de proteste. „În contextul în care bugetul sănătății este în creștere cu 15%, deci nu poate fi invocată austeritatea”

Organizațiile reprezentative ale medicilor de familie și ale celor din ambulatoriile de specialitate din județul Brașov (AMFBV, PMFBV, CMRBV) se vor întâlni în 16 ianuarie pentru a stabili un plan de acțiuni de protest. Ei sunt nemulțumiți prevederile Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pe anul 2024, ce urmează a fi negociat și semnat în perioada următoare.

Medicii atrag atenția că sistemul de finanțare pregătit pentru anul 2024 va duce la o scădere a alocărilor financiare ce va afecta grav accesul pacienților la servicii, iar creșterea calității și  investițiile vor fi blocate.

„Aceste modificări se produc în contextul în care bugetul sănătății este în creștere cu 15%, deci nu poate fi invocată austeritatea și fără a fi oferită nici o explicație față de necesitatea sau oportunitatea lor. Menționăm că scăderile finanțării din asistența primară și din ambulatoriile de specialitate sunt dublate de creșterea fiscalității, aceștia cotizând din 2024 cu cele mai mari sume din sistemul de sănătate, tocmai la Fondul Național de Asigurări de Sănătate. Centrarea în continuare în mod preponderent pe serviciile spitalicești nu va aduce o îmbunătățire a sănătății populației, ci mai degrabă adâncirea crizei existente”, avertizează medicii brașoveni.

Ce valori sunt propuse pentru anul 2024 și care va fi impactul:

  • Valorile punctelor propuse pentru medicina de familie de 7,7 lei plata per capita și 6,2 lei pentru plata per servicii reprezintă o scădere cu 35% respectiv 22% a valorilor angajate până în prezent.
  • Procentul alocat asistentei medicale primare din bugetul sănătății propus prin proiectul de buget este de 5,9%, departe de procentele decente pentru dezvoltarea asistentei primare ( minim 10%)
  • Valorile punctelor pentru ambulatoriile de specialitate de 3,3 lei reprezintă o scădere cu 27% față de cele angajate până în prezent.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.