24 de copii au ajuns la spital după ce au mâncat la after-schoolul Şcolii gimnaziale nr. 11. DSP a descoperit salmonella în mâncarea adusă de firma de catering

Peste 20 de copii au ajuns la spital cu suspiciune de toxiinfecţia alimentară, după ce au mâncat la after-schoolul şcolii, iar 4 au rămas internaţi. În urma analizelor s-a descoperit salmonella, iar la controlul făcut de oficialii DSP s-au descopeirt mai multe nereguli, fiind aplicate două sancţiuni.

”În cursul zilei de 14 ianuarie 2024, s-au prezentat la serviciul UPU din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, 14 pacienţi cu simptomatologie digestivă (greaţă, vărsături, colici abdominale, scaune diareice apoase, febră, vertij, inapetenţă). Până în dimineaţa zilei de 15 ianuarie 2024, s-au mai prezentat încă 10 copii. Din totalul de 24 de pacienţi, la această oră mai sunt internaţi 4 copii, ceilalţi nu au necesitat internare, au primit tratamente de reechilibrare hidroelectrolitică, reţetă la domiciliu, supraveghere medic de familie”, au transmis, luni, oficialii DSP Braşov.

Aceştia au precizat că pacienţii fac parte dintr-un colectiv de elevi, aproximativ 980 de copii, care frecventează after school-ul funcţional din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 11 Braşov.

”În urma rezultatelor examenelor de coprocultură recoltate de la cei 4 pacienţi internaţi, a fost identificată bacteria Salmonella, conform rezultatelor de laborator din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov. Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Braşov a efectuat control la unitatea de învăţământ, fiind verificate sălile de clasă din punct de vedere igienico-sanitar, săli de clasă cu destinaţie „şcoală după şcoală”, unde se serveşte masa caldă în regim catering, conform contractului încheiat între Asociaţia de părinţi din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 11 Braşov şi firma de catering S.C. Meganova S.R.L. Braşov”, a mai transmis sursa citată.

De asemenea, potrivit autorităţilor, au fost verificate în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 11 Braşov, următoarele:

  • substanţele biocide din cadrul şcolii, substanţe biocide folosite la dezinfecţia mâinilor;
  • meniurile întocmite şi elaborate de medicul nutriţionist, colaborator al unităţii şcolare, acestea nefiind actualizate şi avizate la zi (neconformitate);
  • fişele de aptitudini ale persoanelor responsabile cu supravegherea în procesul educaţional al copiilor precum şi fişele privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă ale personalului auxiliar;
  • masa este servită în momentul imediat următor preluării de către reprezentanţii unităţii şcolare de la firma de catering a alimentelor;
  • nu s-a putut face dovada unei proceduri privind igienizarea mâinilor elevilor, care ar trebui să se desfăşoare între procesul educativ şi servirea mesei (neconformitate).

”Firma de catering S.C. Meganova S.R.L. Braşov, funcţionează în baza Certificării conformităţii nr. 2267/ 2018, autorizare la cerere, cu spaţii bine delimitate pentru manipularea, depozitarea, prepararea, stocarea şi transportul alimentelor; la ora controlului se constată organizarea deficitară a procesului de producţie alimentară, nerealizându-se orientarea fluxului tehnologic într-un singur sens şi favorizându-se încrucişările între fazele salubre şi cele insalubre, într-un singur punct (neconformitate)”, au mai transmis autorităţile.

Potrivit acestora, se asigură funcţionarea instalaţiilor frigorifice, cu monitorizarea zilnică a temperaturii, iar spaţiile de prelucrare preliminară a alimentelor (curăţare, spălare, tocare) sunt cu circuite separate pentru legume, carne, peşte, ouă, igienizate după un plan propriu, cu substanţe de curăţenie şi substanţe biocide, avizate MS.

”Au fost verificate fişele de aptitudini şi fişele privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă”, se mai arată în comunicatul DSP.

În urma controalelor s-au dispus două sancţiuni, atât la firma de catering cât şi la şcoală, respectiv 2.000 lei Şcoala Gimnazială nr. 11 Braşov şi 10.000 lei S.C. Meganova S.R.L. Braşov.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.