Medicii de familie din Brașov se pregătesc de proteste. „Cu un pas înainte și doi înapoi”, medicina de familie riscă să se adâncească în criza deșertificării

Medicii de familie din județul Brașov se pregătesc să protesteze, după ce, avertizează ei, medicina de familie este din nou în prag de criză. Mesajul a fost transmis de organizațiile reunite (AMF, PMF, CMR) ale medicilor de familie din județul Brașov, doctorii fiind nemulțumiți de faptul că bugetul alocat anul anul acesta asistenței medicale primare a fost redus cu aproximativ 30%.

„După mult promovatele reforme din asistența medicală primară prin care s-a dorit asigurarea accesului larg al populației la serviciile medicilor de familie, cu accent pe prevenție și pentru care în cursul anului 2023 s-a acordat o finanțare cât de cât apropiată de nevoile acestui segment de asistență medicală, acum constatăm că bugetul scade, nemaiputând fi menținut cel asumat în urmă cu doar 6 luni. Reducerea cu aproximativ 30 % a bugetului alocat asistenței medicale primare, dublat de creșterea poverii fiscale la nivel de cabinete, organizate în majoritate ca profesii liberale și sub influența inflației, duce la probleme serioase de funcționare. Acestea vor avea consecințe în planul asigurării cheltuielilor angajate cu personalul, întreținerea și investițiile din cabinete”, au avertizat medicii de familie din Brașov.

De asemenea, ei au avertizat că „medicina de familie, grav afectată de lipsa de personal, va continua să se adâncească în criza deșertificării iar cei care vor suferi, în ultimă instanță, sunt pacienții. Cu un pas înainte și doi pași înapoi în aplicarea politicilor din asistență medicală primară, nu se pot rezolva problemele din sănătate”.

Acest mesaj este susținut de peste 90% din medicii de familie din județul nostru își exprimă nemulțumirea și se pregătesc de proteste, solicitând guvernului ca reprezentanții noștri naționali să fie primiți pentru negociere.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.