România a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiție pentru nerespectarea termenelor de închidere a 31 de foste depozite de deșeuri. Sancțiunea este mare: 600 de euro/depozit pentru fiecare zi de întârziere, iar pe lista depozitelor pentru care țara noastră a fost amendată este și cel de deșeuri menajere de la Brașov, din zona Timiș – Triaj.
De altfel, printr-o postare pe rețelele de socializare, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Sorin Banciu, a făcut un apel către Primăria Brașov, căreia i-a solicitat să urgenteze demersurile pentru închiderea depozitului.
„Singurul depozit de deșeuri menajere pentru care țara noastră a fost sancționată este la Brașov. Cred că brașovenii trebuie să știe că primarul Allen Coliban a amânat demersurile și a dat vina pe alții. Este pentru prima dată când România este condamnată. Îl rog pe primarul Allen Coliban să facă toate demersurile pentru a închide acest depozit de deșeuri. Fiecare zi înseamnă bani pe care fiecare român și brașovean îi va plăti din buzunarul propriu”, a menționat Banciu.
Procesul împotriva României a fost deschis în anul 2022, iar după ce a fost începută această procedură, reprezentanții Ministerului Mediului au spus de mai multe ori că se așteaptă ca țara noastră să fie amendată, obiectivul lor fiind să reducă pe cât posibil cuantumul sancțiunii.
În depozitul de deșeuri menajere de la Timiș – Triaj depozitarea a fost sistată încă din anul 1997, însă de atunci nu a trecut prin etapa de închidere (astfel încât să nu mai prezinte un risc pentru mediu). Depozitul este pe un teren aflat în proprietatea municipiului Braşov, iar până în anul 2020, Primăria Brașov era dispusă să realizeze lucrările. Ulterior, noua conducere a Primăriei a susţinut că fosta rampă trebuie închisă de operatorul depozitului ecologic de la Săcele, Fin-Eco. La începutul anului trecut, primarul Brașovului, Allen Coliban, a bătut în retragere și a anunțat că „în urma discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Mediului și cu cei ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, am stabilit ca proiectul de închidere să fie demarat de Primăria Brașov. Totodată, am deschis o acțiune în instanță, prin care Fin-Eco”.
Termenul de închidere a depozitului era 31 decembrie 2023, însă municipalitatea nu a reușit să îl respecte. Ba mai mult, există riscul proiectul să fie întârziat multe luni de acum încolo, având în vedere că nici măcar nu a fost derulată licitația de lucrări.
1 Trackback / Pingback