Brașovul, amendat pentru neînchiderea gropii de gunoi de la Timiș – Triaj? Sentința instanței europene va fi pronunțată la jumătatea lunii decembrie

Curtea Europeană de Justiție urmează a se pronunța în 14 decembrie în „cauza 109”, prin care România ar putea fi pusă în situația de a plăti amenzi consistente pentru neînchiderea depozitelor neconforme de deșeuri, așa cum era prevăzut în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut e ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în timpul unei ședințe a Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților.

„Riscul de a fi impuse sancțiuni este mare. Împreună cu colegii din Administrația Fondului de Mediu, cu cei din Ministerul Justiției, cu cei din Ministerul Afacerilor Externe încercăm să mai salvăm ce putem salva, în speranța reducerii sancțiunilor. Sunt milioane de euro pe care România ar putea fi pusă în situația de a le plăti”, a declarat ministrul.

El a menționat că sancțiunea ar urma să fie aplicată pentru neînchiderea a 31 de depozite de deșeuri menajere și industriale, iar singurul depozit de deșeuri municipale (menajere) aflat pe listă este la Brașov.

Pe de altă parte, de mai multe ori, ministru a avertizat că în cazul în care România va fi amendată, sumele vor fi imputate autorităților responsabile, în cazul Brașovului fiind vorba de Primărie.

Mai exact, ministrul a făcut referire la depozitele de la Timiș – Triaj din Brașov, în care depozitarea a fost sistată la jumătatea anilor 1990. Acestea ar fi trebuit să fie închise de mulți ani, însă proiectele au fost tergiversate din diferite motive. Mulți ani au fost probleme cu situația juridică a terenurilor, apoi, după anul 2020, când a fost schimbată echipa de conducere a Primăriei Brașov, noua administrație a refuzat inițial să își asume închiderea depozitului de deșeuri menajere.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.