Noi oportunități de studii și cercetare pentru studenții și profesorii Universității Transilvania. Instituția de învățământ brașoveană este membră a Alianței UNITA

În perioada 17-21 iunie 2024, Universitatea Transilvania din  Brașov este gazda UNITA WEEK, eveniment ce reunește participanți ai universităților partenere din cadrul Alianței UNITA – Universitas Montium. La evenimentul de la Brașov participă peste 150 de reprezentanți ai celor 12 universități partenere, care aceștia discută, printre altele, despre dezvoltarea comunității UNITA, trasee de studiu personalizate pentru studenți și mobilități, consolidarea campusului digital sau valorificarea infrastructurii de cercetare.

Totodată, la Brașov are loc întâlnirea consiliului strategic al alianței, format din rectorii celor 12 universități partenere, care vor participa la sesiuni de lucru dedicate managementului consorțiului, dar și la vizite în campusul universitar brașovean.

Diplome europene, unul dintre obiectivele Alianței

Pe lângă programe de cercetare, armonizarea programelor de studii sau mobilități de scurtă durată, rectorul Universității Transilvania din Brașov, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, a precizat că Alianța UNITA și-a propus să emită și „o diplomă europeană pentru absolvenții universităților europene”.

„În cazul nostru, prin introducerea unor astfel de diplome, studenții vor putea obține diplome de aici, de la Brașov, sub semnătura instituţiilor partenere și nu vor mai fi puși în situația de a pleca la studii de lungă durată la universitățile europene”, a explicat rectorul Universității Transilvania din Brașov.

Pe de altă parte, Marcella Costa, reprezentanta Universității din Torino (care coordonează programul) a menționat, printre altele, că prin Alianța UNITA se vor putea organiza mobilități de scurtă durată, diferite de cele prin Programul Erasmus +, care sunt de lungă durată.

În cadrul celor 12 universități sunt 250.000 de studenți și 21.000 de angajați. UNITA este una din cele 50 de alianțe selectate de Comisia Europeană pentru a dezvolta modele inovative de guvernanță și cooperare, contribuind la definirea conceptului de Universitate Europeană și la creșterea competitivității învățământului superior.

Activitățile Alianței UNITA sunt finanțate prin proiectul Erasmus+ UNITA Universitas Montium, derulat în perioada 2023-2027, cu un buget total de 14,4 milioane de euro, din care bugetul alocat Universității Transilvania este de 1,2 milioane de euro.

Din consorțiu fac parte: Universitatea din Beira Interior și Institutul Politehnic din Guarda (Portugalia), Universitatea din Zaragoza și Universitatea Publică din Navarra (Spania), Universitatea din Torino și Universitatea Brescia (Italia), Universitatea din Pau et des Pays de L’Adour și Universitatea Savoie Mont Blanc (Franța), Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov (România). De asemenea, doi parteneri asociați participă la toate activitățile ce vizează implementarea viziunii UNITA: Haute Ecole Spécialisée de Suisse Occidentale (Elveția) și Universitatea Națională Yuriy Fedkovych Chernivtsi (Ucraina).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.