Se renumără voturi la două secții de votare din Brașov. La una dintre ele AUB (din care face parte USR) a fost confundată cu AUR

Biroul Electoral de Circumscripție al Municipiului (BECM) Brașov, a anunțat că în urma sesizării depuse de candidatul Allen Coliban, a admis, în parte, cu majoritate de voturi, sesizarea acestui reclamantului. Astfel, BECM a dispus renumărarea voturilor pentru funcția de consilier local la secția 31 și renumărarea voturilor pentru funcția de primar, consilier local, președinte al Consiliului Județean Brașov și consilier județean la secția 169.

La secția nr. 31, USR a reclamat că „la numărarea voturilor şi înregistrarea votului final s-a realizat o confuzie între denumirea prescurtată ale Alianței Uniți pentru Braşov (AUB) și Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR), astfel încât rezultatul obținut de AUB a fost înregistrat în contul AUR”.

Referitori la problema de la această secție, BECM a apreciat:

„Privitor la situația secției de votare nr. 31, cercetând Procesul-verbal privind consemnarea rezultatului alegerilor pentru Consiliul Local, în baza de date https://prezenta.roaep.ro, se constată o incoerenţă a redactării acestui proces-verbal, câtă vreme numărul însumat al voturilor valabil exprimate pentru toate formațiunile politice este de 282, iar în prima filă a Procesului-verbal este indicat ca fiind 384, fiind o diferență de 102 voturi între mențiuni ce dovedește incoerenţă.

Totodată, comparând acest proces-verbal cu Procesul-verbal privind consemnarea rezultatului alegerilor pentru Primar, se constată că reprezentantul formațiunii AUR a întrunit 21 voturi valabile, iar reprezentantul AUB a întrunit 168 voturi valabile, împrejurare de natură a face credibile afirmaţiile persoanei care a făcut prezenta sesizare, întrucât în cazul Consiliului Local, ambele formațiuni sunt indicate a fi obținut un vot egal de 32 voturi valabile. Pentru aceste motive, pentru a înlătura orice dubiu cu privire la legalitatea şi corectitudinea datelor consemnate în procesul-verbal privind consemnarea rezultatelor votării pentru Consiliul Local Braşov, cu unanimitate de voturi, Biroul de Circumscripţie Municipală va admite sesizarea și va dispune renumărarea voturilor valabil exprimate pentru funcția de Consilier Local la secția nr. 31”.

De la secția de votare nr. 169, în decizia BECM se arată:

„… se apreciază că se justifică admiterea în parte doar a sesizării cu privire la secția de votare nr. 169, sub aspectul lipsei evidențierii în procesul-verbal a unui număr semnificativ de peste 800 buletine de vot, în sensul renumărării voturilor anulate. Astfel, păstrând raționamentul că prezenta sesizare vizează activitatea prezentului Birou, de verificare a datelor înscrise în Procesele-verbale întocmite de secțiile de votare, se reține că situația secțiilor indicate este conformă legii, cu excepția secției de votare 169. Astfel, în privința secțiilor 139, 179,188,121,27,55,105,104,68,159,1, se constată că a fost respectat algoritmul impus la lit.e, punctul e fiind > sau = cu punctele c + d + f, diferența invocată fiind permisă de existența în procesul-verbal a semnului „>”.

În privința secției de votare nr. 169, chiar dacă formula este respectată, se reține că disproporţia este una excesiv de mare, respectiv peste 800 de buletine de vot, împrejurare de natură a contura o incoerenţă vădită a modului de întocmire a documentului.

Mai mult, preşedintele secției de votare nr. 169 a comunicat un email Biroului Electoral de Circumscripție Municipală (înregistrat sub nr.736/12.06.2024) prin care a indicat existenţa unei erori materiale la întocmirea tuturor proceselor-verbale, la rubrica „f”, motivată de oboseala excesivă în contextul a 27 de ore de activitate.

Pentru a fi verificate aceste aspecte asumate de către preşedintele secției de votare, se impune renumărarea buletinelor de vot anulate, pentru funcția de primar, consilier local, preşedint al consiliului judeţean şi consilier judeţean”.

Reamintim că USR a solicitat renumărarea voturilor de la toate secțiile de votare din municipiul Brașov.

1 Trackback / Pingback

  1. Se renumără voturi la 2 secții de votare din Brașov. La una dintre ele AUB (din care face parte USR) a fost confundată cu AUR - 📰 newsflash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.