FOTO Ziua Imnului național, marcată la Brașov, în Piața tricolorului

Ziua Imnului național al României a fost marcată și în acest an la Brașov, în Piața tricolorului. În centrul orașului s-au adunat oficialități locale civile și militare, la o ceremonie militară menită să evidențieze, ca de fiecare dată, imnul național ca simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

Foto: Primăria Braşov

Ziua imnului național este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, “Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată,în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea . În varianta oficială, la originea imnului național al României se află poemul patriotic “Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu și publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului “Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Potrivit altor surse, melodia a fi de fapt adaptată de George Ucenescu, elev al lui Anton Pann.

Ziua Imnului Național al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de către celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne, după cum indică https://www.cdep.ro/.

Două monede de aur, dedicate aniversării Imnului naţional

Tot în anul 1998, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol şi jumătate de la Revoluţia română din anul 1848, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 iulie, Zi a imnului naţional, simbol al unităţii Revoluţiei române din anul 1848, două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei, dedicate acestei aniversări, potrivit Circularei nr. 12/1998 emise de BNR.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.