Premieră în România. Depunctat după contestație, un tânăr din Oradea a obținut în instanță revenirea la nota inițială de la Bacalaureat

Un tânăr din Oradea, care s-a ales cu o notă mai mică după ce a formulat contestație la una dintre probele sesiunii de Bacalaureat din 2023, a obținut în instanță acordarea notei pe care o primise inițial, relatează adevărul.ro. În plus, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost obligat să-i elibereze reclamantului o nouă diplomă care să cuprindă rezultatul obținut înainte de contestație.

Sentința a fost în luna aprilie de Curtea de Apel Oradea care a anulat o parte dintr-un ordin al Ministerului Educației privind desfășurarea sesiunii 2023 a examenului de Bacalaureat, referitoare la posibilitatea scăderii notei ca urmare a recorectării unei lucrări.

Hotărârea Curții de Apel Oradea nu a fost încă motivată, dar a fost deja atacată cu recurs de Ministerul Educației și de inspectoratele școlare din Bihor și Maramureș, astfel că procesul se va muta la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Anul trecut, Denis, Denis, elev la Liceului Baptist din Oradea, a luat nota 9,45 la proba de matematică a Bacalaureatului. A considerat că nota a fost prea mică și a depus contestație, iar după o nouă evaluare, lucrarea adolescentului a fost notată cu 8,15.

Ce argumente a invocat avocatul tânărului pentru a obține sentința favorabilă

Tânărul a fost reprezentat în instanță de avocatul Mirel Ovidiu Alexandru, iar acesta a explicat pentru publicația amintită care au fost argumentele folosite pentru a obține sentința favorabilă:

Am dat în judecată Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar. Nu este normal ca în urma unei contestații să te trezești cu o pedeapsă mai mare decât cea inițială. Cam șapte, opt luni a durat procesul, iar ca număr de înfățișări am avut în jur de patru. Denis nu a fost chemat în fața instanței, copilul și-a văzut de școală: este student, a intrat la mate-info, la Universitatea Babeș Bolyai. Acum, lupta noastră pentru a se reveni la nota inițială, de 9,45, se duce doar pentru a i se face copilului dreptate”. 

Potrivit legii, elevii nemulțumiți de nota obținută o pot contesta, însă își asumă un risc: în urma reevaluării lucrării, copiii pot primi o notă mai mare, dar și una mai mică. Mai mult, nota obținută în urma contestației rămâne definitivă. Elevii semnează în acest sens și o declarație. Însă, unii elevi sunt încă minori, prin urmare semnătura lor nu are nici o relevanță, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Denis.

„Noi nu ne-am împiedicat de această chestiune în instanță, dar se putea ajunge și la asta pentru că băiatul nu avea încă discernământul și capacitatea recunoscută de către lege, neavând 18 ani. El a împlinit această vârstă undeva prin luna august, după acel moment”, a mai spus avocatul.

Dacă decizia Curții de Apel Oradea va fi menținută și de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, aceasta va putea fi invocată ca precedent și în alte cazuri de acest tip.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.