Turistă ucisă de urs pe traseul Jepii Mici din Bușteni. Animalul a fost împușcat, după ce a încercat să-i atace și pe salvatorii montani

O tânără de 19 ani a fost ucisă de urs pe traseul Jepii Mici din Bușteni. Incidentul s-a produs în zona împădurită a traseului, în zona Valea Spumoasă. Ursu a târât victima într-o zonă greu accesibilă și a încercat apoi să-i atace și pe salvatorii montani care au mers în zonă, pentru a recupera trupul tinerei.

Atacul ursului asupra tinerei a fost anunțat de două persoane la numărul unic de urgență 112. Potrivit jandarmilor, citați de Agerpres, unul dintre martorii care a anunțat incidentul a spus că victima a fost târâtă de animalul sălbatic, astfel că a pierdut-o din raza sa vizuală.

„În urma a două apeluri 112, prin care se semnala faptul că o persoana de sex femeiesc este atacată de urs pe traseul Jepii Mici, o patrulă de jandarmi montani s-a deplasat în zona indicată. A fost identificat unul dintre apelaţi, un bărbat care se află în afara oricărui pericol. Din discuţiile cu acesta se pare că persoana de sex femeiesc a fost târâtă de urs într-o zonă unde acesta nu a mai putut vedea ce se întâmplă cu victima. În acest moment, efectivele de jandarmi împreună cu lucrători din cadru Salvamont încearcă să găsească femeia pentru a-i acorda ajutor”, a transmis IJJ Prahova.

După sesizarea atacului, salvatorii montani de la Bușteni în zonă și au găsit victima decedată pe firul văii.

Inițial, Salvamont Prahova a luat în calcul recuperarea trupului neînsuflețit cu ajutorul unui elicopter, însă, după efectuarea cercetării aeriene a zonei s-a luat decizia anulării misiunii de extracție aero. Ulterior, victima a fost coborâtă pe cale terestră.

„Operațiunea de recuperare este extrem de dificilă din cauza terenului accidentat și a prezenței în continuare a ursului, care se află la aproximativ 10-15 m de salvatorii montani. Turistul care a văzut întregul eveniment și a sunat la 112 a fost preluat de către jandarmii montani și coborât în Bușteni”, au transmis salvatorii montani.

De altfel, pentru a nu pune în pericol viața salvatorilor montani, autoritățile locale a decis împușcarea ursului.

„Având în vedere faptul că ursul prezenta pericol pentru salvatorii prezenți la fața locului, întrucât a încercat în repetat rânduri să îi atace, echipa de intervenție constituită conform OUG 81/2021, a hotărât împușcarea acestuia, lucru care s-a și realizat”, au anunțat jandarmii prahoveni, citați de Observatorul Prahovean.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.