Brașovul are adăposturi civile și nu prea. Cele care există, sunt suficiente, ne asigură autoritățile

Reprezentanții ISU Brașov au prezentat marți în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență situația adăposturilor civile din județul Brașov ce vor putea fi folosite de populație în cazul unui conflict militar.

În evidențele ISU, în județul Brașov sunt 152 de adăposturi, dintre care 98 sunt publice (16 operative și 82 neoperative) și 54 private (40 operative și 14 neoperative). Acestora li se adaugă 515 de spații ce pot fi amenajate ca adăpost (subsoluri de bloc, etc), însă aceste date necesită a fi reanalizate/reactualizate. De asemenea, în municipiul Brașov există 5 galerii, peșteri, tuneluri (igienizate de curând) ce pot fi folosite ca adăposturi de protecție civilă.     

Aceste spații sunt suficiente în caz de război, au dat asigurări reprezentanții ISU Brașov. De altfel, ei au explicat că, în cazul unui conflict militar, mare parte din populație va fi evacuată (bătrâni, femei, copii), aceste adăposturi vor fi utilizate doar de personalul esențial, care nu poate fi evacuat.

Ce deficiențele constatate în timpul verificării adăposturilor:

  • Multe nu au clarificată situația juridică. Nu au apărut în situațiile cadastrale, nu sunt nici în proprietatea oamenilor, nici în cea a autorităților locale. În aceste condiții, administrațiile publice nu pot face investiții;
  • În multe adăposturi au fost realizate amenajări ce nu pot fi dezafectate în termen de 24 de ore. Legislația permite utilizarea adăposturilor și în alte scopuri (inclusiv pentru depozitarea produselor alimentare), însă trebuie eliberate în termen de 24 de ore;
  • Prin multe adăposturi au fost trase utilități (gaze naturale sau conducte de canalizare);
  • Cele mai multe dintre adăposturi nu sunt semnalizate cu triunghi roșu, așa cum prevede legislația.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.