Brașovul are o stemă oficială, după 28 de ani de la aprobarea primei variante. Stema a fost publicată în Monitorul Oficial al României

Din 14 august, municipiul Brașov are o stemă oficială, odată cu publicarea Hotărârii de Guvern prin care aceasta a fost aprobată. Demersurile pentru aprobarea unei steme a orașului au început în anul 1996, când Consiliul Local a aprobat prima variantă a stemei municipiului. Ulterior, au existat mai multe demersuri pentru oficializarea stemei, însă, până acum, niciunul nu a dus la adoptarea unei hotărâri de guvern.

Proiectul municipalității pentru emblema orașului a fost de a menține stema cu care se identifică urbea de peste 600 de ani, coroana care are ca bază un trunchi cu rădăcini. În varianta finală, stilizată, „stema Brașovului se compune dintr-un scut de azur în care se află o coroană de aur, cu cinci vârfuri vizibile, din care se ridică central și în lateral câte un fleuron (ornament sculptat, în formă de floare sau de frunză stilizată, folosit mai ales în arhitectura gotică). Din coroană coboară un trunchi rădăcinos de argint cu 13 vârfuri. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu șapte turnuri crenelate“, se arată în textul actului normativ.

Potrivit Hotărârii de Guvern, care explică semnificația elementelor însumate ale noii steme, „conform legendei, rădăcinile reprezintă cele 13 comunități rurale din Țara Bârsei, care asemenea sevei extrase din sol, întrețineau forța cetății. Stema Brașovului este una vorbitoare, coroana din scut făcând referire la numele latin al localității, Corona, respectiv la cel german Kronstadt. Coroana murală cu șapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reședință de județ“.

Coroana are o tradiție care datează cel puțin din anul 1368, fiind probabil o stemă conferită de un rege al Ungariei din Casa de Anjou, iar trunchiul cu rădăcini a fost adăugat mai târziu, după 1429. Coroana din scut face referire la numele latin al localității, Corona, respectiv la cel german, Kronstadt.

Folosirea acestor elemente a continuat și după Marea Unire, când stema municipiului Brașov a fost aprobată prin Decret Regal de către Regele Carol al II-lea, în anul 1930. Tot de atunci datează și coroana murală cu șapte turnuri crenelate, simbol al rangului de municipiu.

Simboluri păstrate și în perioada comunistă

Chiar dacă schimbarea de regim din iarna anului 1947 a produs mari preschimbări de ordin heraldic, stema municipiului Brașov, aprobată prin decret în anul 1972, reținea, totuși, elementele vechiului însemn.

Stema aprobată poate fi reprodusă pe firmele și sigiliile autorității administrației publice locale, pe imprimate și pe indicatoarele care marchează intrarea în localitate. Stema va fi expusă pe frontispiciul clădirilor în care se află sediul autorității administrației publice locale, împreună cu stema țării, conform reglementărilor în vigoare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.