Municipiul Brașov ar putea avea un centru de aport voluntar de aproape 70 de milioane de lei. Autoritățile locale speră să obțină o parte din bani de la UE

Anunțat de aproximativ doi ani, centrul de aport voluntar de mari dimensiuni din municipiul Brașov a ajuns în etapa aprobării Studiului de Fezabilitate de către Consiliul Local Brașov, votul urmând a fi dat în ședința de plen de joi. Investiția este una extrem de mare, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 68.980.819 lei inclusiv TVA. Pentru finanțarea lucrărilor, Primăria Brașov are în plan să depună o cerere de finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă de la Uniunea Europeană se pot obține bani numai pentru acoperirea cheltuielilor eligibile, estimate la 32.666.464 lei inclusiv TVA. Diferența, respectiv 36.314.355 lei inclusiv TVA este reprezentantă de cheltuielile neeligibile, suportate de la bugetul local.

Potrivit raportului de specialitate aferent proiectului de hotărâre, investiția va fi implementată în două etape.

În faza I se prevede amenajarea unui centru de aport voluntar dotat cu echipamente specifice care să faciliteze capacitatea de colectare separată, în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară.
Lucrările care se vor executa în vederea realizării centrului de colectare prin aport voluntar sunt:

– Clădire administrativă și laborator – Suprafață de 275,75 mp;
– Atelier recondiționare mobilă și showroom – Suprafață de 307,44 mp;
– Suprafața platforme tehnice carosabile – 7.585,72 mp
– Suprafața platforme tehnice pietonale – 900 mp
– Suprafața spații libere și spații plantate – 7.335 mp
De asemenea vor fi prevăzute o stație de compostare și containere pentru colectare deșeuri voluminoase, deșeuri periculoase, anvelope, uleiuri, DEEE, deșeuri textile, reciclabile etc.

Valoarea lucrărilor pentru faza I este estimată la 48.251.086 lei inclusiv TVA, din care 32.612.319 lei reprezintă cheltuieli eligibile și 15.607.893 reprezintă cheltuieli neeligibile.

Durată totală estimată de execuție a lucrărilor din faza I este de 12 luni, din care 6 luni realizarea efectivă
a investiției, conform graficului de eșalonare a lucrărilor elaborat de proiectantul lucrării.

În faza a II-a se vor realiza platforme tehnice carosabile care să deservească zona de reciclare deșeuri
din construcții și demolări, în suprafață totală de 2.970 mp. Pe această platformă se va poziționa linia de
sortare C&D, platforma de depozitare deșeuri din construcții nesortate și zona concasare moloz.

Valoarea lucrărilor pentru faza a II-a este estimată la 20.760.607 lei inclusiv TVA, din care 54.145 lei reprezintă cheltuieli eligibile și 20.709.462 reprezintă cheltuieli neeligibile.

Durata totală estimată de execuție a lucrărilor din faza II este de 12 luni, din care 6 luni realizarea efectiva a investiției, conform graficului de eșalonare a lucrărilor elaborat de proiectantul lucrării.

Centrul de aport voluntar se va construi pe platforma CET Brașov, achiziționată în anul 2022 de Primăria Brașov pentru suma de 13,5 milioane de euro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.