Preotul Constantin Necula și Cristian Pomohaci, pe lista invitaților la Festivalul Cepei Roșii de la Mândra. Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Brașov

Cea de-a treia ediție a Festivalului Cepei Roșii va avea loc în weekend-ul 24-25 august, în satul Mândra. Preotul Constantin Necula este invitat special, iar pe lista artiștilor invitați se regăsește, pentru al doilea an consecutiv, controversatul solist de muzică populară Cristian Pomohaci – fost preot, exclus din Biserica Ortodoxă după ce a fost acuzat de pedofilie. Solistul de muzică populară a scăpat de acuzația de pedofilie datorită prescripției. În schimb, artistul popular a fost condamnat pentru evaziune fiscală. Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Brașov cu suma de 30.000 de lei.

Pe parcursul celor două zile, vizitatorii sunt invitați să descopere istoria, tradițiile, gastronomia și cultura locală, printr-o serie de activități diverse. „Porțile Deschise-n Sat” este un concept original care le permite participanților să exploreze ulițele satului și să intre în gospodării transformate în spații culturale interactive. De la ateliere creative și expoziții până la degustări culinare și spectacole de muzică și dans, fiecare activitate dezvăluie viața rurală românească. În centrul satului, vizitatorii vor avea ocazia să se bucure de spectacole susținute de artiști locali și naționali.

O sărbătoare pentru toată familia

Un moment special al evenimentului va fi conferința „Nu putem crește fără rădăcini”, susținută de invitatul special, părintele Constantin Necula, cunoscut pentru mesajele sale inspiraționale. Conferința va avea loc sâmbătă, 24 august, de la ora 18.00, la „Cruce-n Deal”, și va fi un prilej de reflecție asupra legăturii profunde dintre spiritualitate și valorile culturale tradiționale.

De vineri până luni, Grădina Oancii va deveni locul ideal pentru cei care doresc să campeze și să participe la petrecerile organizate la piscină. Festivalul Cepei Roșii oferă o combinație perfectă între tradiție, cultură, distracție și relaxare, fiind o oportunitate ideală pentru familii și prieteni de a-și petrece timpul într-un cadru autentic românesc.

Programul detaliat al festivalului

Sâmbătă, 24 august:

Orele 10:00 – 12:00: Sport în aer liber – Cupa Ceapa Roșie la fotbal și demonstrații de judo. Pe terenul comunal, echipele satelor se vor întrece pentru Cupa Ceapa Roșie, în timp ce copiii și tinerii vor avea ocazia să participe la demonstrații de judo. Intrarea este liberă.

Orele 13:00 – 18:00: Petrecere la piscină în Grădina Oancii. După-amiaza este dedicată relaxării la piscină, unde localnicii și turiștii se pot bucura de distracție. Intrarea este liberă.

Orele 18:00 – 20:00: Conferința „Nu putem crește fără rădăcini” cu părintele Constantin Necula. Într-o atmosferă de reculegere, părintele Necula va aduce în prim-plan importanța păstrării tradițiilor și rădăcinilor spirituale. Intrarea este liberă.

Orele 21:00 – 24:00: Ceai dansant și petrecere retro la Garaj30. Seara se va încheia cu o petrecere retro, cu muzică din anii ’80 mixată de DJ Tibi Dima. De asemenea, vor fi organizate jocuri de societate, precum remi, șah sau „Nu te supăra frate”, care vor contribui la atmosfera relaxată. Intrarea este liberă.

Duminică, 25 august:

  • Orele 09:00 – 12:00: Liturghie în Ie la Biserica Sfânta Treime din Mândra. O slujbă specială oficiată în monumentul istoric va oferi participanților ocazia să îmbrace ii tradiționale și să trăiască o experiență spirituală unică.
  • Orele 12:00 – 13:30: Duel de strigături între comunități din Țara Făgărașului și Maramureș. O competiție tradițională inedită, însoțită de un brunch cu plăcinte de casă, oferite de gospodinele din sat. Intrarea este liberă.
  • Orele 14:00 – 19:00: Porțile Deschise-n Sat – tur cultural prin Mândra. Participanții vor putea explora satul, vizitând diverse gospodării și spații culturale. În cadrul acestui tur, vor putea degusta mâncăruri tradiționale, admira meșteșuguri locale și participa la ateliere interactive. „La Bibliotecă” vor întâlni copii și dantelărese „la Garaj30” vor putea viziona o colecție pop-up de obiecte și povești locale din comunism „la Barbu-n curte” vor putea mânca ciorbă de fasole cu ceapă, „în Gopodăria Tradițională” se vor degusta slănină cu ceapă și pită de casă, unde va avea loc și un mic târg de produse locale. La Biserica Sfânta Treime pot fi admirate o pictură de la 1821, realizată de celebrul Sava Zugravul și restaurată sub îndrumarea pictorului Ștefan Câlția, și fotografii vechi din expoziția organizată în holul bisericii, parte din proiectul de arhivare digitală „Memoria Comunității”. Vizitatorii vor putea pleca acasă cu cel puțin un suvenir local, autentic, de la atelierul de zestre contemporană Mândra Chic. La Muzeul de Pânze și Povești este amenajată o instalație contemporană cu povestea Suveicii ce colindă prin lume de peste un milion de km, unde, de asemenea, se pot scrie, colora sau printa cu plante, vederi sau cărți poștale cu povești (împreună cu Zestre cu poveste). „La Râpă” va fi standul cu limonadă al copiilor din sat, iar „la Comșa-n sus” se poate face baie în piscină.
  • Orele 14:00 – 21:00: Târgul Mare și concerte la scena de la Troiță. În centrul satului, vizitatorii vor găsi un târg de produse tradiționale, street food și vor avea ocazia să se bucure de spectacole susținute de artiști locali și naționali: Ianis Șerban, Alesia Șoroagă, Elena Pirău și Laurențiu Begu, Larisa Bera, Daria și Rebeca Curea, Mioara Marinca, Viorica Cerbu, Mioara Greavu, Georgiana Pătrunjel, Elena Curticăpean, Carmina Tatomir, Flaviu Florea, Ansamblul Folcloric Junii Becleanului, Diana Gribincea, Sorin Urdea, Story Teller Orchestra, Cristian Pomohaci, Bogdan Georgescu și Orchestra Analog, Ionuț Langa, George Rotaru.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.