Festivalul de Muzică Veche se deschide la Braşov, cu un concert la Biserica Franciscană „Sf. Ioan Botezătorul”

Festivalul de Muzică Veche Brașov, prima ediție, debutează marți, 17 septembrie 2024, începând cu ora 19.00, în spațiul istoric al Bisericii Franciscane „Sf. Ioan Botezătorul”. Eventimentul este organizat de Asociatia Kyrios şi va avea loc în periada 17 – 28 septembrie.

Intrare liberă la concertul de la Biserica Franciscană

Invitații acestei prime seri, la Biserica Franciscană, sunt Xavier Diaz-Latorre (teorbă) & Furio Zanasi (bariton), care propun un program Caccini, reunit sub titlul „La Nuove Musiche”. Concertul este deschis oricărui iubitor de muzică, accesul fiind cu intrare liberă.

„Le Nuove Musiche”, de Giulio Caccini, nu este doar o colecție de piese vocale; este o declarație curajoasă a unei noi ere muzicale. Compuse în 1602, aceste lucrări reprezintă inima Barocului timpuriu, în care muzica începe să danseze cu emoțiile sufletului uman în moduri niciodată imaginate până atunci. Fiecare piesă din această colecție este o punte între trecutul polifonic al Renașterii și viitorul bogat, expresiv al monodiei – o singură voce înălțându-se deasupra acompaniamentului, țesând o tapiserie de emoție. 

Caccini, un vizionar al timpului său, a încercat să dea muzicii puterea vorbirii. În timp ce ascultați, lăsați-vă purtați într-o lume în care muzica este poezie, în care fiecare notă este un cuvânt, iar fiecare frază o poveste, vă provoacă organizatorii.

“Simțiți greutatea fiecărei emoții pe măsură ce rezonează în voi, exact așa cum a intenționat Caccini. În acest concert, vă invităm să experimentați zorii unui nou limbaj muzical – unul care vorbește direct sufletului, atemporal în frumusețea și puterea sa. Lăsați „Le Nuove Musiche” să vă emoționeze inima, așa cum a făcut-o pentru mai mult de patru secole!, transmit organizatorii.

Două masterclass-uri la Centrul Muzical al Universităţii Transilvania

Festivalul va continua în 18 și 19 septembrie cu o serie de masterclass-uri, ce reprezintă o oportunitate unică de învățare și dezvoltare pentru muzicienii în devenire și pasionații de muzică veche deopotrivă. Aceste sesiuni intensive, conduse de experți recunoscuți la nivel internațional, precum Xavier Díaz-Latorre și Tanja Skok, oferă participanților șansa de a-și perfecționa tehnicile, de a explora autenticitatea interpretării și de a înțelege profund contextul istoric al muzicii vechi.

Masterclass-urile vor avea loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov și sunt cu intrare liberă. 

„Oriental Tales” la Filarmonia Braşov

Seara de 19 septembrie se va încheia la Filarmonica Brașov, cu concertul „Oriental Tales”, programat la ora 19.00. Invitații serii sunt Martyna Pastuszka și „{oh!} Orkiestra” (Polonia). Accesul se face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe site-ul eventbook.ro.

Festivalul de Muzică Veche Brașov (17-28 septembrie) este organizat de Asociația Kyrios, în parteneriat cu Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” – Poiana Brașov.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul muzicaveche.ro sau pe pagina de facebook: Festivalul de Muzică Veche Brașov. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.