FOTO & VIDEO. Corpul nou al Maternității Brașov, deschis în 8 ianuarie 2025. Mai trebuie obținută o autorizație

După 6 ani de la semnarea contractului de finanțare, proiectul de modernizare a corpului nou și a celui de legătură cu aripa veche a Maternității Brașov a fost încheiat, urmând ca din 8 ianuarie 2024 în saloane să se mute pacientele. Anunțul a fost făcut de managerul Maternității Brașov, Ciprian Carapcea, într-o conferință de presă prin care a fost anunțată finalizarea proiectului.

Conform declarației managerului spitalului brașovean, recepționarea lucrărilor s-a încheiat în 28 noiembrie, iar în jurul datei de 20 decembrie este programată vizita finală a reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Brașov, care urmează să elibereze autorizația sanitară de funcționare.

„Dosarul a fost pentru autorizare a fost depus la Direcția de Sănătate Publică Brașov în 26 aprilie 2024. Având în vedere că au fost unele deficiențe în execuția lucrărilor și faptul că în această perioadă a fost și procedura de recepționare a lucrărilor, nu a putut fi emisă autorizația sanitară de funcționare. În 20 decembrie este programată evaluarea finală a reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Brașov, iar autorizația sanitară de funcționare ar putea fi emisă în 29 – 30 decembrie. Eu sper ca începând din 8 ianuarie 2025, prima zi lucrătoare a anului viitor, să primim primele paciente”, a declarat Carapcea.

Secție cu 45 de locuri și 45 de paciente

După deschiderea noului corp, Maternitatea Brașov va reveni la capacitatea optimă, respectiv la 275 de paturi, după ce în ultimii ani a funcționat „în regim de șantier”, cu 221 de paturi, în condițiile în care numărul de prezentări a crescut de la o medie de 1.500 pe an, la 14.000.

„În ultimii trei ani, trei secții s-au comasat într-una singură, au fost zile în care, într-o secție de 45 de paturi aveam 48 de paciente. Au fost situații de permutări de paciente, lucru care nu se va mai întâmpla”, a explicat managerul spitalului.

Acesta a precizat că la Maternitatea Brașov, în medie, sunt înregistrate 4.300 de nașteri.

11 ani de șantiere

Odată cu finalizarea lucrărilor la noul corp a fost încheiată o perioadă de mai bine de 10 ani de șantiere, începută cu modernizarea aripii vechi. Acum, consideră președintele Consiliului Județean Brașov, Maternitatea Brașov este una dintre cele mai moderne din România și concurează cu orice clinică similară din Uniunea Europeană.

„După 11 ani de şantiere care au preschimbat în totalitate clădirile care o compun, Maternitatea Braşov a devenit cel mai modern spital public din judeţul Braşov, un etalon de dezvoltare şi un model de succes pentru întregul sistem medical românesc. Totul, în urma eforturilor şi preocupărilor noastre de a valorifica, prin ample proiecte investiţionale, sursele de finanţare pe care le-am avut la dispoziţie: atât fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană completate cu alocări substanţiale din bugetul propriu al Consiliului Judeţean, cât şi fonduri de la Banca Mondială şi Ministerul Sănătăţii”, a declarat Adrian Veștea.

La rândul său, dr. Mircea Preda, manager al Maternității Brașov până în anul 2023, a declarat că în acest moment, din punct de vedere al condițiilor de spitalizare și a dotărilor, unitatea medicală brașoveană depășește cu mult clinicile private.

Investiția se ridică la 31 milioane de lei

Contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare, dotare și eficientizare energetică a corpului S+P+7+M și corp extindere (de legătură) existent între corpul nou și corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov” a fost semnat în martie 2018, valoarea cheltuielilor totale ale proiectului fiind de 26.552.919,96 lei. Proiectul a fost finanțat din fonturi europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Consiliul Judeţean Braşov a obţinut autorizația de construire în 21 mai 2020, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis antreprenorului general în 20 decembrie 2021.

În cadrul proiectului s-au realizat toate tipurile de lucrări care asigură reabilitarea termică a imobilului: izolarea termică a fațadei, termo-hidroizolarea terasei, înlocuirea instalației de încălzire și reabilitarea sistemului de furnizare a apei calde de consum, montarea de panouri solare pe acoperiș și pompe de căldură, modernizarea sistemelor de climatizare și de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, modernizarea instalațiilor de iluminat, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate.

Au fost reparate elementele fațadei care prezentau potențial pericol de desprindere, s-au făcut lucrări la acoperișul tip terasă, recompartimentări interioare, înlocuirea completă a tuturor finisajelor şi tâmplăriilor interioare și exterioare, reparații la trotuare, precum și toate tipurile de lucrări necesare obținerii avizului ISU de securitate la incendiu. Au fost instalate două ascensoare de persoane pe exteriorul clădirii.

Prin intermediul acestui proiect, clădirea beneficiază de un reglaj automatizat din punctul de vedere al consumului de energie electrică şi termică, fiind dotată cu un sistem de control computerizat BMS (Building Management System), care asigură optimizarea consumurilor la utilităţi. Prin intermediul acestui sistem, ventilaţia, temperatura, umiditatea, luminozitatea sunt controlate de un server central. La geamuri au fost montate jaluzele acţionate electric în funcţie de lumina şi căldura de afară. De asemenea, saloanele şi toate spaţiile medicale şi nemedicale au fost refăcute şi dotate cu instalaţii sanitare noi.

La finalul implementării proiectului, valoarea actualizată a contractului pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor este de 31.071.983 lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.