Consiliul Județean Brașov a primit ordinul pentru scoaterea din fondul forestier a terenurilor de pe drumul „Valea Doftanei”. Până la începerea lucrărilor, mai trebuie parcurse unele etape birocratice

Proiectul de modernizare a drumului județean DJ 102I (Valea Doftanei – Brădet, Săcele) a mai trecut de o etapă birocratică: scoaterea din fondul forestier a terenurilor din județul Brașov de pe traseul drumului. Până la deschiderea șantierului va mai trece o perioadă, pentru că mai trebuie realizate documentații tehnice și aprobate acte normative.

Ordinul Ministerului Mediului privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Consiliul Judeţean Braşov, a terenului în suprafaţă de 5,0917 hectare, a fost emis în 30 ianuarie.

Terenul este compus din următoarele parcele:

  • teren cu o suprafaţă de 0,8781 hectare, aflat în proprietatea publică a statului, administrat de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” prin Baza Experimentală Săcele;
  • teren de 2,2869 hectare, aflat în proprietatea publică a Municipiului Braşov şi administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt” RA;
  • teren în suprafaţă de 0,4338 hectare, aflat în proprietatea publică a Municipiului Săcele, administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor „Săcele” RA;
  • teren cu o arie de 1,4929 hectare, aflat în proprietate publică a Judeţului Braşov, administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor „Săcele” RA.

Potrivit Ordinului, scoaterea definitivă din fondul forestier naţional se face prin defrişarea vegetaţiei forestiere, inclusiv a terenurilor care au categoria de folosinţă „pădure” şi se realizează fără compensare şi cu exceptare de la plata taxelor şi a celorlalte obligaţii băneşti. Beneficiarul deciziei ministeriale este Judeţul Braşov, în al cărui areal administrativ-teritorial se regăsesc cei 12,43 km din DJ 102I afectaţi de coridorul de expropriere. Masa lemnoasă rezultată revine, proporţional, Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură Silvicultură „Marin Drăcea”, Municipiului Braşov, Municipiului Săcele, respectiv Judeţului Braşov.

În document se precizează că predarea-primirea terenului se face pe bază de proces-verbal încheiat între Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, prin Baza Experimentală Săcele, Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt” RA, Regia Publică Locală a Pădurilor „Săcele” RA şi Consiliul Judeţean Braşov, în prezenţa reprezentantului Gărzii Forestiere Braşov, în termen de maximum 180 de zile de la data aprobării scoaterii definitive.

Nu în ultimul rând, conform Ordinului ministerial, Consiliul Judeţean Braşov este responsabil pentru înscrierea în Cartea Funciară a suprafeţei de 5,0917 hectare, cu notarea obligaţiei de edificare a obiectivului de investiţii „Reabilitare şi modernizare DJ 102I, Valea Doftanei, Judeţul Prahova – Brădet, Judeţul Braşov”, ca urmare a schimbării destinaţiei terenului.

Consiliul Județean Brașov trebuie să predea amplasamentul liber de sarcini

În paralel cu proderurile de scoatere din fondul forestier a terenului, ce vor fi realizate de ocoalele silvice, administrația județeană brașovenă se va ocupa de alte documentații.

„La nivelul Consiliului Judeţean, vom realiza studiul de coexistenţă pentru reţelele de medie şi joasă tensiune, în urma căruia reţelele situate pe amplasamentul viitoarelor lucrări vor fi deviate sau relocate. De asemenea, vom demara proiectul tehnic urmat de execuţia lucrărilor necesare în urma studiului de coexistenţă realizat pentru reţelele de înaltă tensiune Transelectrica. Apoi vom intra în plenul Consiliului Judeţean cu aprobarea hotărârii de predare a amplasamentului liber de sarcini către Compania Naţională de Investiţii, în vederea începerii lucrărilor de execuţie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veștea.

Proiectul este finanţat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Naţională de Investiţii, Consiliul Judeţean Prahova şi Consiliul Judeţean Braşov.
Contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, cu o valoare de 312 milioane de lei, fără TVA a fost semnat în luna martie a anului trecut cu SC Construcţii Erbaşu SA.

Pe teritoriul judeţului Braşov va fi refăcut un sector cu lungimea de 12,4 km, iar segmentul din judeţul Prahova are o lungime de 13,2 km.

La finalul lucrărilor, DJ102I va avea o structură rutieră modernizată de la fundaţie şi până la asfalt.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.