Caravana Cinematografică „Anul Nou care n-a fost” începe la Brașov! Spectatorii sunt invitați la o proiecție specială, însoțită de o dezbatere

Brașovul este primul popas al Caravanei Cinematografice „Anul Nou care n-a fost”, un proiect cultural-educațional ce propune o călătorie în trecutul recent al României, prin proiecții de film și dezbateri pe tema libertății și memoriei colective. Evenimentul de deschidere are loc pe 24 aprilie, la Centrul Cultural Apollonia – cinema MODERN, cu începere de la ora 18:30.

Filmul regizat de Bogdan Mureșanu, distins cu peste 20 de premii internaționale și nominalizat la Premiile Gopo, va fi proiectat gratuit pentru public, însoțit de o expoziție inedită și o dezbatere cu invitați de marcă. Înainte de proiecție, spectatorii sunt așteptați la un cocktail de deschidere și o prezentare a expoziției „Erori au fost, erori sunt încă”, ce reunește obiecte din scenografia filmului, curatoriate de Iulia și Victor Fulicea.

Evenimentul se încheie cu o dezbatere moderată de Andrei Giurgea, la care participă regizorul Bogdan Mureșanu, actorul Gabriel Spahiu, criticul de film Irina Margareta Nistor, jurnalistul Petre Mihai Băcanu, istoricul Bogdan Jitea (IICCMER), cercetătorul Andrei Galiță (CNSAS) și Dan Iacob, vicepreședintele Asociației 15 noiembrie 1987.

Caravana mai ajunge la Focșani, Fălticeni și Vatra Dornei

Caravana va poposi apoi în Focșani (25 aprilie), Fălticeni (26 aprilie) și Vatra Dornei (27 aprilie), fiecare oraș beneficiind de același format – proiecție, expoziție și dezbatere. Proiectul este realizat în colaborare cu Ministerul Educației, IICCMER, CNSAS și mai multe autorități și instituții locale.

Intrarea este liberă, iar publicul este încurajat să participe activ la discuții. Detalii despre următoarele opriri ale caravanei vor fi anunțate pe rețelele sociale ale organizatorilor.

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, o tragicomedie despre ultimele zile ale regimului Ceaușescu

Reamintim că filmul „Anul Nou care n-a fost” aduce în prim-plan ultimele zile ale regimului Ceaușescu, într-o tragicomedie care urmărește șase personaje ale căror destine se intersectează pe fundalul unui stat totalitar în pragul colapsului. Cu o echipă artistică de excepție și o producție internațională, filmul explorează absurdul vieții cotidiene sub dictatură, dar și fărâmele de revoltă care au dus la prăbușirea sistemului.

Imaginea filmului „Anul Nou care n-a fost” este semnată de Boróka Biró și Tudor Platon, iar Vanja Kovacevic și Mircea Lăcătuș au realizat montajul.

De sunet s-au ocupat: Alex Dragomir, Iolanda Gârleanu; de montaj, design & mixaj sunet: Sebastian Zsemlye/Raza Studio. Iulia și Victor Fulicea semnează scenografia, iar Dana Anghel, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan au realizat costumele, machiajul, respectiv coafura. 

Ada Solomon (Nomada Solo), Viorel Chesaru (Chainsaw Europe), Vanja Kovacevic (All Inclusive, Serbia), sunt coproducătorii filmului, iar Irina Enea, Bogdan Luca și Adriana Bumbeș sunt producătorii executivi ai filmului. Producători asociați: Theo Nissim, Claudia Nedelcu Duca, Dan Burlac, Adrian Văncică.
Filmul „Anul Nou care n-a fost” a fost distribuit în cinematografe de Forum Film.
A fost nominalizat la European Film Awards 2024 categoria European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.