
Cinci comunități școlare din județul Brașov, inclusiv din Râșnov și mai multe zone rurale, vor beneficia de finanțări prin programul Fondul Școlilor Active, o inițiativă care vizează reducerea abandonului școlar în rândul copiilor prin proiecte educaționale și activități sportive. Programul este derulat de Fundația Comunitară Brașov, în parteneriat cu Țiriac International Foundation, iar cele cinci proiecte finaliste au fost anunțate în această săptămână.
Valoarea totală a finanțărilor acordate în această primă etapă de „start-up”, este de 97.071 lei (aproximativ 19.730 euro), urmând ca trei dintre cele cinci proiecte selectate să aibă șansa, din toamnă, să primească finanțări extinse de tip follow-up în valoare totală de 184.500 euro.
Ce proiecte vor fi implementate?
Proiectele câștigătoare au fost alese în urma unui proces de selecție, care a inclus evaluarea scrisorilor de intenție, sesiuni de incubare și mentorat, dar și o etapă finală de jurizare cu specialiști din domeniul educației, administrației și societății civile.
Iată cele cinci inițiative care vor prinde viață în următoarele luni:
- Crizbav – Încredere și sport – Lecția badmintonului, proiect dezvoltat de Asociația Grow and Know, în parteneriat cu Școala Gimnazială Crizbav – 21.600 lei
- Râșnov – Conectează, creează, învață: Clubul copiilor creativi, realizat de Asociația Viața la Cetate împreună cu Școala Gimnazială Nr. 1 – 20.100 lei
- Augustin – Activi@EduBUzz, propus de Asociația EduBuzz și Școala Gimnazială Augustin – 20.900 lei
- Budila – E.N.E.R.G.I.E. pentru Budila (Energie, Notorietate, Exercițiu, Răbdare, Grup, Implicare) – 15.891 lei
- Racoș – Arta de a motiva prin mișcare, implementat de Școala Gimnazială Racoș – 18.580 lei
Educație, sport și implicare comunitară
Programul Fondul Școlilor Active a fost creat ca răspuns la nevoia de susținere a educației în comunități aflate în risc socio-educațional. Acesta promovează o intervenție complexă și colaborativă, implicând nu doar elevii, ci și profesorii, părinții, autoritățile locale și întreaga comunitate.
„Prin acest program vom ajunge la comunități cu care nu am mai lucrat până acum și vom susține proiecte care schimbă în bine viețile copiilor, profesorilor și părinților. Felicitări și succes finaliștilor!”, a declarat Iulia Teodora Florea, director executiv al Fundației Comunitare Brașov.
La rândul său, Andra Farcaș, Charity Officer al Țiriac International Foundation, a subliniat importanța integrării sportului în procesul educațional:
„Această abordare va debloca potențialul sportului de a reduce excluziunea socială și de a stimula dezvoltarea comunității. Ne dorim să oferim copiilor nu doar cunoștințe, ci și sănătate, abilități de viață și motivație”.
Fii primul care comentează