FOTO – VIDEO Mii de brașoveni și turiști au întâmpinat junii în coborârea lor spre Cetate, de „Ziua de Călări”

Tradiția a fost din nou la loc de cinste în Brașov. Zeci de mii de brașoveni și turiști au luat parte, duminică, la unul dintre cele mai așteptate momente ale anului: Parada Junilor, cunoscută și sub numele de „Ziua de Călări”. Evenimentul are loc, ca în fiecare an, în Duminica Tomii, prima duminică după Paște.

Îmbrăcați în costume tradiționale, junii din cele șapte cete din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi au coborât călare în vechea cetate a orașului, salutând mulțimea cu „Hristos a Înviat!”, la care au primit, într-un glas, răspunsul „Adevărat a Înviat!”.

„Este sărbătoarea cea mai importantă a Brașovului, de aceea sunt prezenți alături de noi atât mulți oameni, care au venit să se bucure de această sărbătoare. Junii Brașovului reprezintă un simbol pentru orașul nostru și, ca de fiecare dată, reușesc să ne aducă împreună aici, în Scheii Brașovului,. Nu pot decât să fiu recunoscător pentru această zi. Astăzi, de Duminica Tomii, această sărbătoare reprezintă punctul cel mai important din acest an pentru Brașov. Mulțumesc brașovenilor, mulțumesc tuturor junilor pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce reprezintă pentru Brașov”, a spus primarul George Scripcaru, care după trecerea junilor i-a însoțit, pe jos, spre Pietrele lui Solomon.

Un moment emoționant al zilei a fost predarea buzduganului – simbol al puterii și demnității – către primarul Brașovului, de către Adrian Rusu, reprezentantul Junilor Bătrâni. Gestul a simbolizat continuitatea și respectul față de tradițiile și identitatea orașului.

„Prin acest gest ne exprimăm considerația față de Brașov, față de istoria lui și față de dumneavoastră, ca reprezentant al orașului și vă transmitem angajamentul nostru de a duce mai departe tradiția junilor. Dragi brașoveni, tradiția noastră nu este un simplu obicei, este dovada rădăcinilor și spiritului acestui oraș”, este mesajul transmis de avocatul Adrian Rusu, reprezentant al Junilor bătrâni.

Ordinea de defilare a cetelor de Juni a respectat tradiția

Parada a pornit din Piața Unirii, traversând centrul istoric pe traseul: Constantin Brâncoveanu – George Barițiu – Mureșenilor – Bulevardul Eroilor – Strada Republicii – Piața Sfatului – Poarta Șchei – Pietrele lui Solomon.

Ordinea de defilare a respectat tradiția: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Curcanii, Dorobanții, Brașovechenii, Roșiorii și Naționalii Albi.

După paradă, petrecerea a continuat la Pietrele lui Solomon, cu tradiționalele jocuri ale junilor, aruncatul buzduganului, hora și ospățul în aer liber.

Zilele Brașovului continuă

Zilele Brașovului continuă cu spectacole folclorice în Piața Sfatului, unde artiști ca Dinu Iancu-Sălăjanu și Mariana Anghel încântă publicul. De asemenea, la Pietrele lui Solomon, formația Ardelenii întreține atmosfera petrecerii câmpenești.

Pentru a marca festiv atmosfera sărbătorii, clădirea Primăriei și literele de pe Tâmpa vor fi iluminate în culorile tricolorului în această seară.

Un alt moment deosebit al ediției din acest an a fost reluarea binecuvântării Junilor Bătrâni, după o pauză de mai mulți ani. Preoții Bisericii „Sfânta Treime” din Șchei au oferit binecuvântarea junilor, întărind legătura dintre credință, tradiție și comunitate.

Parada Junilor rămâne, astfel, o sărbătoare a spiritului brașovean, a continuității și a mândriei de a păstra vii valorile moștenite din străbuni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.