Risc seismic major la Spitalul Județean Brașov: Corpul H, „inima spitalului”, are nevoie de consolidări urgente. Investiția este estimată la 400 de milioane de lei

Una dintre clădirile esențiale ale celui mai mare spital public din județul Brașov – Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) – în care funcționează și blocul operator, secția ATI, laboratoarele de analize medicale, radiologia și imagistica, precum și Unitatea de Transfuzii Sanguine, este încadrată în clasa de risc seismic II. Aceasta prezintă un pericol real de prăbușire în cazul unui cutremur, dacă nu va fi supusă, în cel mai scurt timp, unor lucrări de consolidare, avertizează conducerea spitalului.

Clădirea cu probleme, parte a pavilionului central și cunoscută sub denumirea de Corpul H, a început să ridice semne de întrebare anul trecut, în timpul lucrărilor de înlocuire a angiografului, când au fost descoperite fisuri atât în podea, cât și în tavan. Au fost efectuate atunci lucrări urgente, însă acestea nu au reușit să elimine complet riscurile. Ulterior, a fost realizată o expertiză tehnică ce a confirmat vulnerabilitățile structurale ale clădirii.

„Corpul H reprezintă inima spitalului. Fără el, spitalul rămâne cu o echipă de oameni care vor să salveze vieți, dar care sunt legați de mâini și de picioare. În ultimii ani, au fost reabilitate, în pavilionul central, secțiile din zona de cazare a pacienților, avem un UPU modern și nou, dar ‘inima spitalului’ a rămas neatinsă. De aceea am început să căutăm soluții, în primul rând tehnice. Variantele erau: unu – demolăm clădirea și facem alta nouă, care să respecte noile standarde în domeniul medical și am fi avut, într-adevăr, condiții de secolul XXI. Dar aceasta ar însemna că, cel puțin 3 ani, nu am avea unde să tratăm corespunzător pacienții, am rămâne fără săli de bloc operator, spitalul nu ar avea radiologie și nici farmacie. Deoarece nu avem unde să mutăm aceste funcțiuni pe durata construcției, am abandonat ideea. A doua variantă este reabilitarea pe zone. Am ajuns la concluzia că va trebui să reabilităm clădirea pe jumătate și să mutăm, temporar, funcțiunile existente în containere și astfel vom avea o structură funcțională, care poate asigura urgențele și, parțial, nevoile pacienților din județ”, a declarat, pentru AGERPRES, Emil Mailat, managerul interimar al spitalului.

SCJU are nevoie de o consolidare generală și de o reconfigurare a spațiilor

Potrivit acestuia, este nevoie de o consolidare generală și o reconfigurare a spațiilor, în conformitate cu soluția tehnică identificată printr-un studiu de fezabilitate finalizat la sfârșitul anului trecut. Proiectul prevede inclusiv supraetajarea clădirii, fapt care explică valoarea ridicată a investiției – estimată la aproape 400 de milioane de lei.

„Alături de echipa de la Consiliul Județean (for în subordinea căruia este Spitalul – n.r.) am reușit, în decembrie 2024, să depunem cererea de finanțare în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești (PNIIUS) care, momentan, se află în evaluare. Credem că avem șanse să fim unii dintre beneficiarii acestei finanțări, iar până în 2031, termenul limită de încheiere a proiectului, să avem în cadrul SCJUBv o ‘inimă modernă și întinerită’”, a adăugat managerul SCJU Brașov.

Mailat subliniază că acest proiect nu va aduce doar siguranță sporită în fața unui seism și condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical, ci va permite și extinderea serviciilor oferite în cadrul unor spații medicale moderne și bine echipate.

Astfel, în perspectivă, Brașovul ar putea deveni un centru de referință pentru medicina cardiovasculară – combinând chirurgia cardiovasculară, intervențiile minim-invazive și radiologia intervențională. Ar putea fi realizate intervenții video-asistate și proceduri avansate de cardiologie intervențională.

Spitalul și-ar putea dezvolta serviciile odată

În plus, noile săli vor permite desfășurarea de operații prin chirurgie robotică, precum și proceduri de radiologie și neuroradiologie intervențională.

„Nimic din toate acestea nu se poate face fără o secție de anestezie-terapie intensivă (ATI) corespunzător dimensionată pentru că, în primul rând, secția de ATI deservește urgențele unei comunități (…) și, dar dacă secția de ATI nu este corespunzător dimensionată, atunci lista de așteptare la chirurgie este foarte lungă și toate lucrurile bune de care am vorbit nu se pot realiza fără un ATI bine dimensionat. Totodată, în acest moment, circuitele de sterilizare le putem caracteriza ca un compromis acceptabil. (…) Apoi, să nu uităm că transfuzia sanguină este un transplant de organe, sângele este un organ care trebuie recoltat, transportat și conservat în niște condiții pe care actuala unitate de transfuzie sanguină nu le poate îndeplini, de asemenea, decât la un nivel de compromis acceptabil, motiv pentru care unitatea de transfuzie sanguină va fi un alt pas considerabil înainte în economia SCJU Brașov”, a mai explicat Emil Mailat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.