
Cadrele didactice din mediul universitar, cercetătorii și studenții au la dispoziție un cadru de instruire în identitatea națională și valorile europene, sub forma unei platforme de materiale educaționale și informative. Platforma a fost finalizată în cadrul proiectului EUROPIA, în perioada 31 decembrie 2022 – 30 iunie 2025, de un consorțiu de 6 universități din Europa, printre care și Universitatea Transilvania din Brașov, iar acum stă gratuit la dispoziția celor interesați de acest domeni. Platforma poate fi accesată la adresa https://tp.europiaproject.eu/.
Printre cei cărora li se adresează materialele sunt și cadrele didactice de la clasele de gimnaziu și liceu care predau discipline precum cultura civică sau noțiuni despre statul de drept.
Proiect european pentru educație interculturală și valori comune
Proiectul EUROPIA este o inițiativă europeană care promovează înțelegerea valorilor comune ale Uniunii Europene, prin educație interculturală și cooperare academică, dezvoltată de șase universități, respectiv Universitatea din Varșovia, în calitate de coordonator, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Publică din Navarra (Spania), Universitatea din Zagreb (Croația), Universitatea din Belgrad (Serbia) și Fundația Pax Rhodopica (Bulgaria), colaborator al Universității din Sofia.

Foto: FB EUROPIA – Reprezentanții universităților partenere
Acesta vine ca o continuare a proiectului RENEW EUROPE, coordonat tot de Universitatea din Varșovia, în parteneriat cu mai multe universități europene, printre care și Universitatea Transilvania din Brașov. Dacă RENEW EUROPE s-a concentrat pe diferențele de percepție dintre „vechea” și „noua” Europă, proiectul EUROPIA merge mai departe, construind un cadru educațional modern, interdisciplinar, dedicat atât studenților, cât și profesorilor. Totul cu scopul final de a combate stereotipurile și prejudecățile dintre cetățenii europeni și a promova o identitate europeană comună.
„RENEW EUROPE se concentra în special pe țările din Europa Centrală și de Est și pe diferența de valori dintre statele care au aderat în primul val și au consolidat Uniunea Europeană, și statele nou aderate. În cadrul acestui proiect am creat strict un pachet de instruire pentru cadrele didactice, cercetători și studenți și ne propuneam să facem o școală itinerantă, care să se mute dintr-un centru universitar în altul. Acest lucru s-a concretizat ulterior, prin proiectul EUROPIA, în care ne-am axat exact pe această misiune: să trasăm un concept-cadru pentru o școală itinerantă de vară, care să ofere studenților și cadrelor didactice oportunitatea de a explora istoria, politica și identitatea europeană într-un mediu interdisciplinar”, a explicat conf. dr. Arabela Briciu, prorectorul Facultății de Sociologie și Comunicare și director al proiectului EUROPIA, din partea UNITBV.
O școală interdisciplinară de vară pentru Europa
Așadar, pe lângă platforma educațională rezultată în urma acestei inițiative, și pusă deja la dispoziția cadrelor didactice, una dintre componentele cheie ale proiectului EUROPIA a fost crearea unei școli itinerante de vară, care să se mute între diferite centre universitare europene.
Școala itinerantă, denumită oficial „On Wheels Summer School for socio-cultural evolution of the European Values, Principles, Identity ans Awarness”, a avut prima ediție– una pilot în septembrie 2024, la Varșovia, unde au fost testate pentru prima dată materialele educaționale dezvoltate.
Curricula a fost împărțită în șapte module tematice, dintre care patru au fost preluate din proiectul anterior (RENEW EUROPE):
- Minorități și majorități
- Integrare europeană și statul de drept
- Identitate și naționalism
- Religie și politică
Acestea au fost completate cu trei teme noi, introduse în cadrulproiectului EUROPIA:
- Integrarea europeană în ochii cetățenilor
- Cultură comună europeană vs. identitate națională
- Istorie europeană comună și patrimoniu cultural

Efort colaborativ internațional, cu implicarea a șase universități
Consorțiul EUROPIA este format din universități cu expertiză variată din Europa: de la științe politice și studii europene (Universitatea din Varșovia, Universitatea din din Belgrad, Universitatea din Zagreb) și drept (Universitatea din Navarra), până la istorie (Universitatea din Sofia), sociologie și comunicare (Universitatea din Brașov).
Universitatea Transilvania din Brașov a jucat un rol important, contribuind la toate etapele proiectului și coordonând procesul de pilotare și testare a materialelor educaționale.
Echipa din Brașov, din care au făcut parte experți în sociologie, dezvoltare comunitară, politici publice, studii culturale și de patrimoniu sau comunicare politică, a dezvoltat un cadru riguros de evaluare a platformei și a chestionarelor, oferind feedback esențial pentru îmbunătățirea acestora.
„Aceste proiecte oferă o perspectivă interdisciplinară asupra temei generale privind valorile europene vs. cultura națională. Venim cu un cadru metodologic și un manual pentru cadrele didactice, alături de o platformă educațională interactivă, unde materialele sunt disponibile în limbile naționale ale partenerilor. Iar în paralel, există și o bibliotecă digitală, la dispoziția celor interesați. Așadar, îi invităm pe cei care au nevoie de materiale de informare și documentare pentru pregătirea unor activități educative, să le acceseze, mai ales că ele sunt gratuite pe platforma https://tp.europiaproject.eu/”, a încheiat conf. dr. Arabela Briciu.
Fii primul care comentează