
Rămasă în „conservare” de aproximativ trei ani, după ce lucrările de restaurare au fost oprite, Cetatea Râșnov va avea „hartă 3D”, realizată cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație. Pentru scanarea monumentului, Primăria Râșnov a contractat o firmă din București, căreia îi va plăti suma de 105.041 de lei. Specialiștii vor utiliza tehnologia laser pentru a scana construcțiile, atât în interior, cât și în exterior, dar și terenul, astfel că vor fi identificate inclusiv foste construcții, care acum sunt îngropate. De asemenea, scanarea se va realiza și cu ajutorul unor drone.
Reprezentanții Primăriei Râșnov au anunțat că scopul acestor investigații este de a vedea care este starea construcțiilor, iar în baza acestor date vor fi stabilite lucrările de restaurare ce trebuie realizate.
Voluntarii, așteptați în acest week-end să taie vegetația
O condiție impusă de consultant pentru scana monumentul este ca pe teren să nu existe vegetație crescută necontrolat, schele sau apte obiecte ce pot „ecrana” aparatura. Pentru a rezolva această problemă, autoritățile locale au decis să apeleze la voluntari, pe care îi așteaptă să se înscrie la Direcția de Asistență Socială din Primăria Râșnov.
Pentru aceste lucrări, programate la finalul acestei săptămâni, Primăria Râșnov estimează că va fi nevoie de 15 – 20 de persoane.
Persoanele care au făcut poliție politică nu pot fi voluntari
Persoanele care vor să fie voluntari trebuie să depună un dosar destul de consistent. Printre altele, ei trebuie să depună adeverințe medicale, dar și declarații pe proprie răspundere că nu au făcut poliție politică. Depunerea unor astfel de declarații pe proprie răspundere este prevăzută de legislația în vigoare, au argumentat reprezentanții Primăriei Râșnov.
Cetatea de la Râșnov – în restaurare, Cetatea Făgăraș – deschisă publicului
Pentru restaurarea Cetății Râșnov, autoritățile locale au obținut o finanțare europeană în anul 2017, în perioada în care a fost semnat și contractul de finanțare pentru restaurarea Cetății Făgăraș. Ulterior, cele două proiecte au evoluat diferit. Lucrările la Cetatea Făgăraș au fost terminate, iar monumentul a fost introdus în circuitul turistic. La Râșnov, lucrările au început în anul 2020 (an în care proiectul ar fi trebuit să fie încheiat), iar în anul 2022 au fost sistate, după ce contractul cu constructorul a fost reziliat. De atunci, autoritățile râșnovene nu au reușit să lanseze o licitație pentru finalizarea lucrărilor și încearcă să obțină o nouă prelungire a contractului de finanțare, pentru a nu pierde banii europeni.
Fii primul care comentează