Cetatea Făgăraș intră în restaurare, după trei ani în care s-au rezolvat doar probleme birocratice

Cetatea Făgăraș, unul dintre cele mai impresionante monumente din România va intra restaurare din această lună, după ce autoritățile locale au au avut nevoie de aproape trei ani pentru a rezolva toate problemele birocratice. Primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, a anunțat că în 7 mai a fost plătită taxa către Inspectoratul de Stat în Construcții, iar după 10 zile de la efectuarea tranzacției  se poate deschide și șantierul.

„Cel mai târziu în 20 mai vor începe lucrările propriu-zise”, a anunțat Sucaciu. 

Lucrările la Cetatea Făgăraș sunt finanțate printr-un proiect european. Cererea pentru obținerea banilor europeni a fost depusă în anul 2016, iar în vara anului 2017 a fost semnat contractul de finanțare. Apoi au început procedurile birocratice, iar pentru obținerea avizelor de la Ministerul Culturii și de la ISU Brșaov a fost nevoie de multe drumuri și completări de dosare.

De altfel, în toată această perioadă, proiectul a suferit unele modificări: la început erau prevăzute 3 poduri de acces în cetate, iar acum au mai rămas două: unul pe latura de est care va fi ridicat cu ajutorul unui mecanism,  iar altul pe latura de nord. 

Nici licitația în urma căreia a fost desemnat constructorul nu s-a derulat conform planului. Procedura de atribuire a contratului de lucrări a fost suspendată o perioadă, pentru că unul dintre ofertanți a solicitat un raport descărcare arheologică.  

Valoarea totala a investiției este de 21.805.731 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 21.369.616 lei (reprezentând 98% din valoarea eligibila a proiectului).

Proiectul „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraș – Cetatea Făgărașului” presupune lucrări de consolidare, restaurare conservare și punere în valoare a întregului ansamblu arhitectural; regularizarea malurilor lacului și implicit lățirea luciului de apă; construirea unui pod din lemn pe latura de est cu mecanism de ridicare, realizarea unui alt pod de acces pe latura de  nord; amenajarea circuite de vizitare atât în exterior cât și în interior, precum și a unor alei pietonale și locuri de belvedere și de odihnă. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.