Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă a aflat din presă că o brașoveancă a fost declarată aptă de muncă, deși nu își poate folosi mâna

Foto: Dan Grigorescu

După ce medicul brașovean Dan Grigorescu a prezentat cazul situația unei paciente care, în urma unui accident a rămas fără degetele de la o mână, dar Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Brașov a decis că este aptă de muncă, iar presa a relatat cazul, conducerea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă s-a „autosesizat”. Astfel, în 26 martie, conducerea institutului a publicat câteva „precizări referitoare la informațiile apărute în spațiul public privind cazul doamnei Farcaș Elena-Marinela” și a anunțat că au fost dispuse măsuri de verificare a aspectelor sesizate.

„În data de 26 martie, conducerea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM) a dispus reanalizarea dosarului medical al doamnei Farcaș Elena-Marinela. Comisia superioară întrunită în data de 26 martie 2018 a reanalizat cazul, pe baza documentelor medicale și a notelor explicative legate de caz și a decis modificarea procentului de incapacitate adaptativă la 50%, constatând o eroare în aprecierea comisiei anterioare. Concluziile au fost transmise Cabinetului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Brașov, pentru revizuirea deciziei medicale și încadrarea în grad de invaliditate. De asemenea, conducerea INEMRCM a solicitat note explicative referitoare la caz membrilor comisiei de de avizare și control și urmează să se dispună măsurile legale care se impun”, se arată în textul precizării.

De asemenea, reprezentanții institutului au anunțat că își „exprimă public regretul și cere scuze doamnei Farcaș Elena-Marinela pentru situația creată”.

„Stau și mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă și eu, la fel ca mulți alți colegi medici din specialitățile clinice, aș fi ridicat din umeri și aș fi rostit, în fața unei decizii instituționale medicale semnate și ștampilate, mioriticul: «Asta e! Ce să faci? N-ai ce să faci!»?  Evident, Marilena Farcas ar fi plâns și acum, disperată…
Bun, n-o să-mi fac din asta un titlu de glorie, însă vreau să acreditez ideea că pasivitatea nu este o opțiune în fața unor astfel de situații în care oameni nenorociți de viață mai sunt, suplimentar, umiliți de un sistem profund dezumanizat. Dacă doar prezentarea publică, generatoare de mari și profunde emoții sociale, a unor astfel de îngrozitoare vicii de sistem poate face să fie «dispuse urgent măsuri de verificare» în instituții anchilozate de proceduri învechite și populate de personaje împietrite în rutină, atunci înseamnă ca asta este calea de urmat! Barierele create abuziv sau din ignoranță trebuie distruse.  Fără nici cea mai mică ezitare sau temere!”, a comentat medicul brașovean precizarea institutului. 

„Precizarea” institutului vine după ce în 23 martie, medicul Dan Grigorescu prezenta cazul pacientei care, în urmă cu doi ani a fost victima unui accident de muncă, prin prinderea mâinii drepte, dominante (a tuturor celor 5 degete și a palmei) la un calandru fierbinte dintr-o călcătorie industrială.

„Rezultatul final, obținut după mai mult de 10 intervenții chirurgicale succesive, este cel din imagini. Atât s-a putut. Eforturile au fost mari, deoarece pacienta a vrut să aibă cât mai mult din mâna originală. Numai că o are, cum spunem, noi, plasticienii, mai mult «la inventar», pentru că nu este funcțională aproape deloc. E însă deosebit de importantă pentru pacientă din punct de vedere psihologic, atât timp cât nu se uită lumea la ea ca la circ, așa cum ar fi dacă i-ar lipsi de tot. Sau aproape deloc.
Evident că a venit și momentul evaluării de către specialiștii în domeniu la nivel național a capacității de muncă și, evident, și a încadrării într-una din variantele de pensie de boală cuprinse în lege. Verdictul? Deficiență funcțională MINIMĂ, capacitate de muncă PĂSTRATĂ, NU SE ÎNCADREAZĂ în grad de invaliditate!
FĂRĂ PENSIE DE BOALĂ, deci… «V-au rămas falange la degete!»- i-au spus, doct, unii din comisie, fără să-i examineze funcțiile actuale ale restului de mână, mai întâi strivită și arsă, iar mai apoi reconstruită în multe ore de intervenții chirurgicale. «Nu aveți decât 40% deficit, așa că, ASTA E!»- au concluzionat, în dispreț față de situația DEFINITIVĂ a pacientei, unii ăia…
Oameni buni! Toată lumea medicală știe că o structură fără funcție nu are, practic, nicio valoare în afară de, uneori, cea psihologică (hai să vă dau, în trecere, exemplul reconstrucției de sân după îndepărtarea celui original în cancerul mamar). Ce să mai spunem despre mână, care la om este organul esențial al muncii? Dacă nu poate «prinde» nimic cu ea, chiar «întreagă» fiind, cu toate degetele și falangele «originale» (ce ați zice, de pildă, de o mână paralizată?), poate oare cineva de pe Pământul ăsta munci? Adică dăm ajutor social unor persoane integre fizic 100% și nu dăm o amărâtă de pensie uneia care s-a nenorocit muncind legal?Rușine să ne fie!”, a scris Dan Grigorescu în 23 martie pe pagina personală de Facebook.

1 Comentariu

  1. Comisia de Expertiza a capacitatii de munca Bucuresti..isi bat joc de oamenii care sunt intradevar bolnavi.Am trecut prin aceasta verificare.RUSINEEE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.