Devenită un „magnet” pentru părinți, Școala Gimnazială nr. 6 este mult prea mică pentru numărul de elevi care sunt înscriși la această unitate. De altfel, pentru a-și înscrie copiii aici, părinții din alte localități își fac mutație la Brașov, exact în zona arondată unității dorite. „Sunt foarte mulți părinți din afara Brașovului care fac tot posibilul să își înscrie copiii la școlile din Brașov. Dacă ne uităm în acte, în zona Livada Poștei sunt foarte mulți copiii, în evidențele oficiale. Acolo sunt mai mute clase decât numărul de săli, așa că se depășește numărul de 25 de copii pentru fiecare grupă”, a declarat primarul Brașovului, George Scripcaru.
Problemele acestei unități de învățământ se vor acutiza anul acesta, a avertizat primarul: „Au ajuns să își desfășoare activitatea la Colegiul Național Unirea. Acum avem în derulare proiectul de reabilitare a Corpului A al Colegiul Național Unirea, iar elevii Școlii Gimnaziale nr. 6 nu vor mai avea unde să se ducă. Ce facem cu acești copii?”.
O situație asemănătoare este la Școala Gimnazială nr. 8, unde, la fel, cererea este foarte mare. „Această școală este într-o situație similară. Deocamdată, pentru această unitate avem soluția extinderii, iar în scurt timp școala va fi mansardată”, a precizat primarul.
Aglomerație este și la Liceul Johannes Honterus, unde se înscriu mai mulți copii decât capacitatea. „Se creează blocaje în trafic pe str. Mureșenilor, iar pentru asta Primăria este de vină. Am vrut să facem programe diferite de cursuri, dar părinții nu au fost de acord”, a mai declarat Scripcaru.
În schimb, susține edilul șef, sunt școli unde mai sunt suficiente spații pentru înființa noi clase: „Avem școli, cum este cazul Școlii Gimnaziale nr. 2 și Școlii Gimnaziale nr. 3, din Astra unde nu avem astfel de probleme. La una dintre școli sunt locuri, dar în zonă nu sunt vize de flotant fictive”.
Ordine sau… schimbul trei
Pentru a rezolva problema aglomerării în școli, primarul Brașovului a anunțat că l-a delegat pe viceprimarul Costel Mihai.
„Avem școli care sunt subdimensionate. Sunt situații când părinții dintr-un cartier și-au făcut mutație într-o altă zona din Brașov, pentru a-și putea înscrie copilul la școala preferată. Inspectoratul Școlar al Județului Brașov să spală pe mâini: nu știe, nu vede. Avem o presiune enormă pe două școli, Școala Gimnazială nr. 6 și Școala Gimnazială nr. 8. Dacă nu se rezolvă problemele, vom ajunge ca în aceste școli să se învețe în trei schimburi, nu în două”, a avertizat primarul.
Totodată, edilul șef a precizat că se vor semna contracte între Primărie și conducerile școlilor, în care vor exista criterii de performanță. Prin aplicarea acestei strategii ar putea crește cota altor școli din oraș, iar presiunea de pe cele două unități și altele intens căutate de părinți, s-ar putea reduce.
De la Protectia Copilului sa sa verifice imobilele , nu se poate copii sa stea înghesuiți câte 20-30 intr-un apartament cu 2 camere !!!!!! Iar parintii sa prezinte documentele de sedere anual la scoala !