Cinci muzicieni brașoveni, studenți ai Universității Transilvania din Brașov, au susținut pe scena Conservatorului Central din Beijing un recital de muzică clasică, organizat de Ambasada României ca parte a seriei de evenimente lansate sub auspiciile Centenarului.
„Youth, joy, emotion, harmony, unity – a vibrant musical journey” a fost mesajul sub auspiciile căruia s-a desfășurat acest recital, în care tinerii artiști români au oferit timp de aproximativ 2 ore o călătorie magică în fascinanta lume muzicii clasice și contemporane.
Tinerii muzicieni Corina Purcărea (mezzosoprană), Alexandru Manole (chitară clasică), Magdalena Lazăr (vioară), Claudia Ligia Șuteu (acompaniament pian) și Botond Szőcz (pian), studenți ai Universității Transilvania din Brașov, au fost cei care au oferit o demonstrație a valorii școlii interpretative românești oferind audienței o seară de excepție, plină de emoție și împletită cu armonie.
Tinerii muzicieni au prezentat piese ale marilor artiști internaționali, precum Serghei Rachmaninov, Astor Piazzola, Benjamin Britten, Ciprian Porumbescu sau George Enescu. În semn de respect pentru audiență, muzicienii de la Universitatea Transilvania au inclus ca surpriză în programul de bis și două piese chinezești foarte cunoscute și îndrăgite: The Butterfly Lovers și Jasmine Flower, reprezentative pentru cultura muzicală chineză.
Echipa de studenți de la Universitatea Transilvania este condusă de prof. dr. Stela Drăgulin
Cei cinci tineri studenți ai Universității Transilvania se află în Beijing pentru a lua parte la ediția din 2018 a programului de schimburi culturale „Cunoașterea Chinei prin Muzică”. Prezența unor reprezentanți ai generației tinere de artiști români, prima de la înființarea programului, a fost facilitată de către Ambasada României la Beijing, în baza bunelor relații de colaborare stabilite cu Conservatorul Central din capitala Chinei.
Echipa de muzicieni, aflată pentru aproximativ 3 săptămâni în China, este condusă de către Prof. Dr. Stela Drăgulin, profesoară de pian recunoscută la nivel mondial și mentorul unora dintre cei mai mari pianiști români, printre care Horia Mihail, Mihaela Ursuleasa sau Alina Bercu.
Peste 230 de oaspeți la evenimentul desfășurat sub egida Centenarului
Peste 230 de oaspeți reprezentând corpul diplomatic local, reprezentanți ai unor instituții centrale, media, artiști chinezi de renume, rezidenți români în China, membri ai Asociației de Prietenie cu România și public chinez de vârste diferite pasionat de muzică și de valorile perene ale culturii europene au paerticipat la eveniment. Invitatul special al serii a fost Sorin Câmpeanu, Președinte al conferinței Rectorilor şi fost Ministru al Educaţiei, aflat în China într-o vizită pe linie academică.
Mesajul de deschidere al ambasadorului României a fost în ton cu emoția ce avea să fie creată în rândul spectatorilor și cu contextul evenimentului. Acesta le-a urat tinerilor artiști, dar și celor prezenți în sală, să-și păstreze sufletul Tânăr, să rămână Pasionați de tot ceea ce întreprind, să aducă Emoția în tot ceea ce creează, întotdeauna să caute Armonia în sufletele lor și să rămână Uniți. Plasând concertul sub egida centenarului, ES Basil Constantinescu, ambasadorul României în Republica Populară Chineză, a indicat că, printr-o coincidență fericită, data recitalului (24 iulie) este una cu o deosebită însemnătate în istoria României și cu o legătură intrinsecă cu contextul centenarului: cu aproape cu 250 de ani în urmă, Moldova și Țara Românească își solicitau independența față de Imperiul Otoman, iar în urmă cu exact 28 de ani, Parlamentul României adopta un proiect de lege prin care ziua de 1 Decembrie devenea Ziua Națională a României.
Recitalul a fost organizat de Ambasada României în Republica Populară Chineză, cu ajutorul Institutului de Muzică Confucius și Centrului Muzical pentru Schimb Cultural din cadrul Conservatorului Central din Beijing, cu sprijinul Universității Transilvania din Brașov.
Fii primul care comentează