45 de străini din Brașov vor să dobândească cetățenia română. Centrul Regional pentru Imigranți organizează cursuri pentru străinii care vor să se integreze în comunitatea locală

45 de străini care locuiesc de ani buni în orașul nostru au participat în acest weekend la seminarul organizat de Centrul Regional de Integrare pentru Străini din Brașov (CRI), în parteneriat cu Consiliul National Roman pentru Refugiați (CNRR), pe tema obținerii cetățeniei române. Acești străini vin din țări ca Australia, SUA, Columbia, Ucraina, Mexic, Cuba, Venezuela, Armenia, Belarus, Iordania, Palestina, Nepal, India, Moldova, Brazilia, Peru, Irlanda, Tunisia sau Albania, și sunt interesați acum să obțină și cetățenia română, pentru a rămâne aici pe termen lung și a beneficia de aceleași drepturi ca orice localnic. 



Cei 45 de străini se află de peste cinci ani la Brașov, vorbesc limba română foarte bine, sunt integrați în comunitatea locală, având familii și locuri de muncă aici, și sunt acum interesați să obțină cetățenia. Iar sâmbătă au aflat și care sunt cei mai importanți pași de făcut, în acest sens.

„În funcţie de scopul şederii, străinii din România trebuie întâi să ceara șederea pe termen lung, iar după ce o obțin, pot să ceară și cetațenia română. Mai exact, ei pot să ceară șederea pe termen lung după cel puțin cinci ani de locuire în România, în cazurile de reîntregire a familiei, după opt ani, în cazul străinilor cu scop de muncă şi alte scopuri sau după 4 ani, în cazul acelor persoanele ce beneficiază de o formă de protecţie, așa cum sunt refugiaţii, de exemplu”, a explicat sâmbătă, Bogdan Preda, specialist în obținerea cetățeniei române, de la CNRR. 

Orice străin care vrea să obțină cetățenia trebuie să demonstreze că obțin venituri legale aici

„Cetatenia română se poate dobândi după ce străinii depun la Autoritatea Națională pentru Cetatenie un dosar cu acte între care se afla și dovada mijloacelor legale pentru o existență decentă în România ceea ce înseamnă că aceștia trebuie să arate că au obținut venituri legale pe teritoriul României  în ultimii trei ani și, implicit, au plătit taxele la stat, a explicat, la rândul său, Astrid Hamberger, coordonatorul Centrului Român pentru Imigranți de la Brașov. După ce dosarul trece de evaluare, străinii vor susține un interviu în care trebuie să demonstreze că au cunoștințe de limba română, Constituția României, istoria, geografia și cultura și civilizație românească”, spune Astrid Hamberger, coordonatorul CRI Brasov. 



Acest curs de cetățenie este la a doua ediție la Brașov, însă reprezentanții Centrului Român pentru Imigranți vor să îl organizeze cel puțin anual pentru  strainii care locuiesc aici si care îndeplinesc criteriile de obţinere a șederii pe termen lung si a cetăţeniei romane. Pe lângă cursurile de cetățenie, Centrul oferă diverse servicii de informare, consiliere şi integrare, precum cursuri de limba romana si evenimentul anual Ziua Multiculturalității în Brașov, care anul acesta a avut loc în Piața Sfatului pe 5 octombrie. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.