Firmele din Braşov se orientează către muncitorii străini. În primele luni ale anului, Serviciul de Imigrări Braşov a emis peste 500 de avize de muncă

Firmele din Braşov se orientează din ce în ce mai des spre muncitorii din străinătate. Potrivit comisarului-şef de poliţie al Serviciului pentru Imigrări Braşov, Cătălin Gabriel Răşinar, de la începutrul anului până în prezent, IGI a eliberat peste 500 de avize de muncă pentru străini care s-au angajat cu acte în regulă în judeţ.

„Firmele din Braşov au început să angajeze din ce în ce mai mulţi străini, dovadă că în prima parte a acestui an, echipa IGI Braşov a eliberat peste 500 de avize de munca. Ne dorim să fim aproape de angajatorii locali şi să le oferim sprijinul necesar pentru ca procesul de angajare a străinilor să se realizeze fără incidente, astfel încât activitatea firmelor să nu fie perturbată“, a declarat comisarul-şef Cătălin Gabriel Răşinar, în cadrul unei sesiuni de informare organizate ieri la Braşov, de Biroul din România al Organizaţiei Internaţionale de Migraţie (OIM) , pe tema accesului străinilor pe piaţa de muncă din România.

Sesiunea de informare a fost organizată ca un răspuns la schimbările demografice şi economice de pe plan local. Braşovul se află în prezent pe locul al patrulea la nivel naţional privind numărul de străini angajaţi de firmele locale, cu peste 500 de avize de muncă eliberate de Serviciul pentru Imigrări Braşov in perioada ianuarie – mai 2019, în domeniile construcţi şi restaurante. În cadrul sesiunii de informare la care au participat reprezentanţi ai 14 companii şi agenţii de recrutare de pe plan local, precum şi reprezentanţi ai AJOFM şi ITM Braşov, Catalin Gabriel Răşinar a prezentat în detaliu procedura de angajare a străinilor din alte state UE sau din afara statelor UE, precum şi principalele probleme pe care IGI Braşov le descoperă în procesarea dosarelor venite din partea angajatorilor locali.

Braşovul are un Centru de Integrare a Străinilor

Numărul crescut al străinilor din Braşov ridică şi problema integrării acestora în comunitatea locală. În acest sens, la nivel naţional s-a creat încă din anul 2011 o reţea naţională de Centre Regionale de Integrare a Străinilor care activează în oraşe din toată ţara. Centrul Regional de la Braşov, înfiinţt şi coordonat de Asociaţia Română pentru Promovarea Calităţii şi a Practicilor de Succes oferă servicii specifice de integrare pentru aproximativ 350 de străini în fiecare an. Centrul Regional de Integrare a Străinilor Braşov oferă câteva servicii esenţiale pentru integrarea în România a migranţilor veniţi mai ales din afara statelor UE: cursuri de limba română, activităţi de
integrare şi de cunoaştere a societăţii româneşti; informare şi consiliere privind diferite aspecte juridice cu care migranţii se confruntă în România; asistenţa privind accesul la piaţa muncii, la sistemul educaţional, sistemul de sănătate etc; consiliere psihologică.

„Cel mai important serviciu pe care îl oferim este însă cursul de limba română organizat atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi. Cursurile sunt organizate de două ori pe săptămână, iar în acest an au participat la cursurile noastre aproximativ 70 de străini din Columbia, Venezuela, Rusia, SUA, Peru, Tunisia, Filipine, Ecuador, Mexic, Ucraina, majoritatea membrii de familie a unor cetăţeni români”, a declarat Astrid Hamberger, coordonatorul Centrului Regional pentru Integrarea Străinilor Braşov.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.